Foto: AFP/Scanpix

Itālijas premjerministrs Enriko Leta ir ierosinājis parlamenta uzticības balsojumu par savu valdību, lai meklētu izeju no politiskās krīzes, kas pārņēmusi viņa koalīciju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzticības balsojums gaidāms trešdien. Leta piektdien brīdināja, ka atkāpsies no amata, ja viņa valdība negūs uzticību.

Attiecības starp Letas vadīto centriski kreiso partiju un bijušā premjerministra Silvio Berluskoni centriski labējo Brīvības tautas partiju (PDL) ir sasniegušas zemāko punktu, kad Berluskoni sestdien paziņoja par savas partijas ministru izstāšanos no valdības.

Tomēr daļa ministru varētu apstrīdēt Berluskoni rīkojumu, norāda BBC.

Tiek vēstīts, ka ministri atkāpušies saistībā ar Letas izvirzīto "neizpildāmo ultimātu". Leta iepriekš izteicies, ka demisionēs, ja attiecībā uz viņa administrāciju tuvākajās dienās nenotiks uzticības balsojums. Analītiķi lēš, ka premjers ķēries pie draudiem, jo piektdien Ministru kabinetam nebija izdevies panākt vienprātību un apstiprināt vairākus būtiskus budžeta pasākumus, ko neatbalstīja Berluskoni vadītais spēks.

Tikmēr Leta ir pārliecināts, ka viņa centriski labējo apvienībai joprojām ir cerības gūt parlamentā pietiekami daudz atbalsta, lai turpinātu darbu valdībā. Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno cenšas panākt, lai jauna koalīcija tiktu izveidota bez ārkārtas vēlēšanu rīkošanas. Parlamentu viņš atlaidīšot tikai tad, ja citādi neizdosies izveidot vairākuma koalīciju.

Berluskoni partija iebilda pret valdības plāniem palielināt tirdzniecības nodokli, kas ir daļa no plāna samazināt valsts lielo parādu. Taču pār koalīciju ēnu met arī Berluskoni juridiskās problēmas – viņš ir piedraudējis traucēt valdības darbu, ja viņš tiks izslēgts no Senāta par nodokļu krāpšanos. Senāta komisija šo jautājumu plāno izskatīt šonedēļ.

Itālijas koalīcijas valdība izveidota pēc nepārliecinošām vēlēšanām februārī. Eiropas Savienības (ES) trešā lielākā ekonomika cīnās ar finansiālām grūtībām. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir brīdinājis, ka nesaskaņas koalīcijā rada risku valsts novājinātajai ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!