Foto: EPA/LETA

ASV karavīri arī turpmāk laicīgi saņems algu, neraugoties uz valdības slēgšanu, kas ir sākusies otrdien, Savienoto Valstu Kongresam nespējot vienoties par jauno federālo budžetu, videovēstījumā armijai otrdien sacīja prezidents Baraks Obama.

Prezidents jau iepriekš bija parakstījis ārkārtas likumu, kas garantē, ka karavīriem arī turpmāk tiks maksātas algas par spīti tam, ka vairums valdības aģentūru tiek slēgtas, Kongresam nespējot atrisināt domstarpības federālā budžeta jautājumā.

"Diemžēl Kongress nav izpildījis savu pienākumu, tas nav spējis pieņemt budžetu," vēstījumā, kas tika pārraidīts Bruņoto spēku translācijas tīklā, sacīja Obama. "Ja jūs stājaties pretī briesmām, mēs nodrošināsim, ka jums ir tas, kas ir vajadzīgs, lai pabeigtu jūsu misijas."

"Draudi mūsu nacionālajai drošībai nav mainījušies, un mums ir vajadzīgs, lai jūs esat gatavi visām nejaušībām."

Prezidents gan arī brīdināja, ka daudzi civilie darba ņēmēji, kuru pienākumi nav saistīti ar pašu būtiskāko uzdevumu veikšanu, atšķirībā no kolēģiem uniformās algu nesaņems.

"Es zinu, ka nākamās dienas nozīmē vairāk neskaidrības, arī iespējamus atvaļinājumus, un es zinu, ka tas ir papildus tiem atvaļinājumiem, kas daudziem no jums jau šovasar ir bijuši ," atzina prezidents.

"Jūs un jūsu ģimenes esat pelnījuši ko labāku par disfunkciju, ko mēs redzam Kongresā."

"Es turpināšu strādāt, lai panāktu, ka Kongress no jauna atsāk mūsu valdības darbu, un lai panāktu, ka jūs atgriežaties darbā cik vien drīz iespējams," solīja Obama.

Baltā nama budžeta direktore Silvija Metjū Burvela pirmdien vakarā uzdeva federālajām aģentūrām sākt vērt ciet savas durvis, Kongresam nespējot pieņemt lēmumu par federālo budžetu.

Savienoto Valstu valdībai nācies paziņot par pēdējo 17 gadu laikā pirmo daļējo darba apturēšanu.

Tagad daudzām valdības aģentūrām nākas apturēt savu darbu, algu izmaksu federālo iestāžu amatpersonām, tostarp daļai militārā personāla, daļu ierēdņu atlaist bezalgas atvaļinājumos, slēgt nacionālos parkus un apturēt pasu izsniegšanu. Tomēr tādi dienesti kā gaisa satiksmes kontrole, pārtikas inspekcija un robežapsardze darbu turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!