Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvisti ir šokēti par aizturēšanas apstākļiem Krievijā, otrdien pavēstīja Krievijas ieslodzīto tiesību aizstāvju organizācijas pārstāve Irina Paikačeva.

"Daudzi no viņiem ir tādā stāvoklī, kas nav tālu no šoka," pēc ieslodzīto apciemošanas atzina Paikačeva. "Viņi nekad nebija domājuši, ka nāksies saskarties ar tādām sekām, demokrātiskā valstī sarīkojot miermīlīgu protesta akciju."

Turklāt aizturētajiem grūtības rada arī tas, ka neviens cietuma darbinieks nepārvalda angļu valodu. Kāds aizturētais aktīvists pat vērsies pie psihologa.

"Greenpeace" pārstāvis tikmēr norāda, ka vairākiem aizturētajiem aktīvistiem "nepieciešami recepšu medikamenti", bet citiem vajadzīgas bezrecepšu zāles. Vairāki aktīvisti, kuri nesmēķē, arī sūdzējušies, ka ievietoti vienā kamerā ar smēķētājiem.

Vairāki ārvalstu pilsoņi ievietoti kamerās, kurās mīt Krievijas pilsoņi, lai gan tas ir pretrunā ar Krievijas likumiem, piebilda Paikačeva.

30 arestētie aktīvisti tiek turēti pirmstiesas izolatoros Murmanskā un Apatītos.

Visiem 30 aizturētajiem "Greenpeace" aktīvistiem un kuģa komandas locekļiem apcietinājumā būs jāpavada vismaz līdz 24.novembrim.

Arestantu vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 valstu pilsoņi, arī Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas pilsoņi.

"Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī mēģināja Barenca jūrā uzkļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievijā arestētie "Greenpeace" aktīvisti nav pirāti, taču viņi ir pārkāpuši likumu.

"Es sīkumos nezinu, kas noticis, taču ir pilnīgi skaidrs, ka viņi nav pirāti," sacīja Putins, vienlaikus gan piebilstot: "Ir pilnīgi skaidrs, ka viņi pārkāpuši starptautisko tiesību normas."

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!