Foto: AFP/Scanpix

Gandrīz 300 imigrantus no divām laivām Vidusjūrā otrdien izglābusi Itālija flote, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmajā laivā, kas pamanīta aptuveni 60 kilometrus uz dienvidiem no Itālijai piederošās Lampedūzas salas, atradās 80 migranti. Otrajā laivā, kas bijusi tuvāk salai un kurai draudējusi nogrimšana, bija 210 pasažieri, teikts kara flotes paziņojumā.

Glābšanas operācija notikusi tikai dienu pēc tam, kad Itālija sāka pastiprinātas patruļas jūrā, reaģējot uz simtiem migrantu nosīkšanas pēdējo nedēļu laikā.

Visi otrdien izglābtie imigranti nosūtīti uz Lampedūzas salu.

Piektdien vismaz 33 cilvēki gāja bojā apgāžoties laivai starp Maltu un Itālijai piederošo Lampedūzās salu. Savukārt pirms nedēļa mazāk nekā kilometra attālumā no Lampedūzas, nogrimstot bēgļu kuģim, gāja bojā vairāk nekā 300 cilvēku.

Itālija jau iepriekš ir lūgusi Eiropas Savienību (ES) palīdzēt tikt galā ar izmisušo bēgļu plūsmu, kas, bēgot no konfliktiem un nabadzības Āfrika, un Tuvajos Austrumos, cer nokļūt Eiropā.

Šajā gadalaikā, kad Vidusjūra ir samērā mierīga, laivas ar migrantiem no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem Itālijas piekrastē ierodas gandrīz katru dienu. Laivas bieži ir pārpildītas un tehniski nederīgas, kas noved pie nelaimes gadījumiem.

Lampedūza, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Tunisijas krastiem, ir tuvākā vieta, caur kuru Eiropā var nokļūt no nabadzības un konfliktiem bēgošie afrikāņi.

Pēdējos gados jūru nedrošās laivās te ir šķērsojuši desmitiem tūkstoši imigrantu. 6000 salas vietējos iedzīvotājus skaita ziņā krietni pārmāc tūkstošiem bēgļu, kas dzīvo improvizētās nometnēs.

Lai samazinātu slodzi uz Lampedūzu, bēgļus parasti transportē uz imigrantu centriem Itālijā.

Jūlijā salu apmeklēja Romas pāvests Francisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!