Foto: AFP/Scanpix

Ietekmīgs Somālijas pirātu līderis, kuru sestdien Briselē arestēja Beļģijas policija, uz Eiropu atvilināts ar piedāvājumu strādāt pie dokumentālās filmas par organizēto noziedzību, vēsta laikraksts "The Independent".

Holivudas filmas sižeta cienīgā operācijā aizdomās turētais pirātu vadonis Mohameds Abdi Hasans, kurš pazīstams ar iesauku "Lielā mute" pārliecināts, ka viņš kā eksperts-konsultants varētu palīdzēt veidot dokumentālo filmu, kurā tiks atspoguļota "viņa kā pirāta dzīve".

Tomēr tā vietā, lai kļūtu par filmas konsultantu, ietekmīgais pirātu līderis arestēts tiklīdz kā sestdien ielidojis Briselē.

"Viņš ir viens no svarīgākajiem un bēdīgi slavenākajiem augsta ranga pirātu līderiem, kurš atbildīgs par desmitiem komerciālo kuģu nolaupīšanu no 2008. līdz 2013. gadam," norāda federālais prokurors Johans Delmulle.

Hasans ir apsūdzēts Beļģijas kuģa "Pompei" un tā deviņu cilvēku komandas nolaupīšanā 2009. gadā. Komanda pēc 10 nedēļu gūsta tika atbrīvota, kad kuģa īpašnieks samaksāja trīs miljonu dolāru (1,55 miljoni latu) izpirkuma maksu. Beļģijai izdevās notvert un notiesāt divus pirātus, bet prokurori joprojām vēlējās tiesāt arī jūras laupītāju līderi, skaidro laikraksts.

"Pārāk bieži šie cilvēki paliek nesasniedzami, tikmēr liekot citiem darīt netīro darbu," norāda Delmulle.

Malaizijas varas iestādes Hasanu jau gandrīz notvēra 2012. gada aprīlī, bet Somālijas pārejas valdības izsniegts dokuments ļāva viņam izsprukt atpakaļ uz Āfriku, liecina ANO ziņojums, kurā Hasans saukts par "vienu no ievērojamākajiem un ietekmīgākajiem" līderiem "neticami turīgo pirātu lokā".

Gada sākumā Abdi Hasans paziņoja, ka pārtrauc nodarboties ar pirātismu.

Beļģijas izmeklētāji nolēma, ka jārīkojas citādi, jo starptautiskais aresta ordenis nestabilajā Somālijā nepalīdzēs. Viņi ar piedāvājumu strādāt par konsultantu neīstai filmai par pirātismu uzrunāja kādu Hasana sabiedroto. Abi pirāti "uzķērās uz ēsmas" un sestdien Briselē ir arestēti.

Plašāku informāciju par aizturēšanas operāciju Beļģijas varas iestādes nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!