Foto: DELFI
ASV Senāta republikāņu un demokrātu līderi trešdien panākuši vienošanos par draudošās valsts maksātnespējas novēršanu, paziņojis Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds.

Vienošanās paredz līdz 7.februārim nodrošināt iespēju valstij aizņemties un līdz 15.janvārim atjaunot valdības darbu pilnā apmērā.

Tomēr jebkura vienošanās, kas tiek pieņemta demokrātu kontrolētajā Senātā, ir jānodod apstiprināšanai republikāņu kontrolētajai Pārstāvju palātai.

Gaidāms, ka Pārstāvju palātā neliela grupa republikāņu atbalstīs demokrātus un likumprojektu būs iespējams nosūtīt parakstīšanai ASV prezidentam Barakam Obamam.

Panākto vienošanos Rīds nodēvēja par vēsturisku, norādot, ka tā dos Kongresam laiku, lai strādātu pie ilgtermiņa budžeta vienošanās.

"Mūsu valsts nonāca pavisam tuvu katastrofai," uzsvēra Rīds.

Senāta plāns paredz, ka tiek izveidota īpaša komiteja no Senāta un Pārstāvju palātas locekļiem, kuras uzdevums būs nodrošināt darbu pie ilgtermiņa vienošanās.

Tikmēr ASV prezidents Baraks Obama aicināja Kongresu pēc iespējas ātrāk apstiprināt panākto vienošanos, lai novērstu maksātnespēju un atjaunotu valdības darbu.

Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs norādīja, ka prezidents ir pateicīgs Senāta līderiem par kopīgo darbu vienošanās panākšanai aicinot Kongresu nodrošināt "valdības darba atsākšanu un maksātnespējas draudu likvidēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!