Foto: LETA
Gatavojoties gaidāmajam ES - Austrumu partnerības samitam Viļņā, ārlietu ministri diskutēja par samita laikā sasniedzamajiem rezultātiem, kā arī izvērtēja Ukrainas sasniegto progresu attiecībā uz ES izvirzītajiem kritērijiem, informē Latvijas Ārlietu ministrijas preses dienests.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka Viļņas samitā sagaidāms reāls progress attiecībās ar ES Austrumu partnerības valstīm.

"Latvija ir gandarīta par Ukrainas sasniegto progresu, taču sagaida, ka tā turpinās darbu, lai samita laikā varētu parakstīt ES - Ukrainas Asociācijas līgumu," norādīja ministrs. Tāpat nozīmīga būs Asociācijas līgumu parafēšana ar Moldovu un Gruziju, kā arī svarīgi saglabāt sadarbību ar Azerbaidžānu, Armēniju un Baltkrieviju. Ministrs norādīja, ka Viļņas samits ir nozīmīgs atskaites punkts, taču svarīgs ir turpmākais process partneru tuvināšanai ES.

Viens no reāli sasniedzamiem mērķiem līdz nākošajam ES - Austrumu partnerības samitam, kas notiks Rīgā Latvijas prezidentūras laikā ES Padomē, ir progress vīzu liberalizācijas jomā. Diskusijas laikā E. Rinkēvičs kā nepieņemamu novērtēja Krievijas spiedienu gan pret Lietuvu - ES prezidējošo valsti, gan pret Austrumu partnerības valstīm, kas nolēmušas tuvināties ES.

Sanāksmes laikā ārlietu ministri apsprieda situācijas attīstību Sīrijā, īpašu uzmanību pievēršot 2. miera konferences organizēšanai Ženēvā un humanitārajai situācijai Sīrijā. Rinkēvičs uzsvēra, ka Sīrijā pastrādātajos kara noziegumos vainīgie ir jāsauc pie atbildības un jātiesā Starptautiskajā krimināltiesā. Vienlaikus ministrs pauda nopietnas bažas par nepārtraukto vardarbību, civiliedzīvotāju nogalināšanu un satraucošo humanitāro situāciju valstī.

Ņemot vērā satraucošo situācijas attīstību Sīrijā, ministrs informēja par Latvijas solidaritāti ar starptautisko sabiedrību un neseno Latvijas valdības lēmumu veikt iemaksas, lai sniegtu palīdzību Sīrijas ķīmisko ieroču programmas iznīcināšanai, kā arī sniegtu atbalstu Sīrijas bēgļiem. Ministri apsprieda arī aktuālo situāciju Ēģiptē un Lībijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!