Foto: AFP/Scanpix
ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) interneta vietne piektdien slēgta, raisot aizdomas, ka tā varētu būt uzlauzta, raksta ziņu aģentūra "Sky News".

Jau ziņots, ka NSA izspiegojusi vismaz 35 pasaules valstu vadītājus. Pēc šī fakta atklāšanas aģentūra saņēmusi neskaitāmus draudos no hakeru grupējuma "Anonymous" locekļiem, bet pēc lapas slēgšanas viņi uzņēmušies par to atbildību.

No vairākiem ar "Anonymous" saistītajiem "Twitter" kontiem, tostarp jau pazīstamajiem @AnonymousOwn3r un @TruthIzSexy izskanējis, ka viņi veikuši tā saucamo DDoS uzbrukumu (vairāki tūkstoši vai desmiti tūkstoši inficētu datoru raida datu plūsmu uz izvēlēto serveri, paralizējot tā darbību un attiecīgi padarot to nepieejamu pārējiem interneta lietotājiem).

Tāpat viņi izteikuši dažādus paziņojumos, norādot, ka tā ir atriebība par citu izspiegošanu: "Nesatraucieties par http://nsa.gov slēgšanu. Viņiem ir interneta kopija."; "#NSA neievēro likumus un domā, ka tie neattiecas uz tiem. Laiks pilnībā pārstartēties."; "Dārgā Nacionālās drošības aģentūra, Mācība #1: Ja jūs izspiegojat mūs, mēs ejam pēc jums!"

Līdz šim gan pašas NSA pārstāji nolieguši, ka viņu serveri ir cietuši hakeru uzbrukuma dēļ. Viņi norāda, ka problēmas ar interneta vietni radušās iekšēju iemeslu rezultātā.

Tas noticis īsi pēc tam, kad Edvards Snoudens laikrakstam "The Guardian" nodeva materiālus par to, ka ASV specdienesti izspiegojuši 35 pasaules līderu telefonsarunas.

Nopietns saspīlējums šonedēļ radies Vašingtonas un Berlīnes attiecībās, gaismā nākot faktiem, ka ASV izspiegojušas Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas.

Vācu žurnāls "Der Spiegel" pirmdien vēstīja, ka ASV specdienesti uzlauzuši arī Filipes Kalderona e-pastu laikā, kad viņš ieņēma Meksikas prezidenta amatu. Uzlauzti arī vairāku Kalderona valdības ministru e-pasti.

Savukārt britu un vācu prese iepriekš ziņoja, ka arī Lielbritānija
izspiegojusi savus ES sabiedrotos, ka ASV izlūkdienesti veikuši
noklausīšanos ES ēkās Briselē un Vašingtonā un izspiegojuši privātus
vācu e-pastus.

Francijas laikraksts "Le Monde" nedēļas nogalē ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) mēneša laikā pārtvērusi 70,3 miljonus privātu telefonsarunu, kas izdarītas Francijā.

No
Snoudena saņemtie dokumenti dod pamatu uzskatīt, ka NSA izspiegojusi ne
tikai cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar terorismu, bet
arī augstas personas ekonomikas un politikas aprindās, vēstīja "Le
Monde".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!