Foto: RIA Novosti/Scanpix

Gruzijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis premjerministra Bidzinas Ivanišvili koalīcijas "Gruzijas sapnis" pārstāvis Giorgijs Margvelašvili, liecina aptaujas pie vēlēšanu iecirkņiem.

Saskaņā ar telekanāla "Rustavi 2" veiktās aptaujas rezultātiem par Margvelašvili nobalsojuši 66,7% vēlētāju, bet par viņa tuvāko konkurentu Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili partijas - Apvienotās nacionālās kustības - kandidātu bijušo parlamenta spīkeru Dāvidu Bakradzi nobalsojuši tikai 20,2% vēlētāju.

Telekanāla "Imedi" veiktā aptauja liecina, ka Margvelašvili pārsvars ir vēl lielāks. "Imedi" vēsta, ka par viņu nobalsojuši 68% vēlētāju, bet par Bakradzi - tikai 17,1%.

Lai uzvarētu jau vēlēšanu pirmajā kārtā, kandidātam bija jāiegūst vairāk par 50% balsu. Nobalsojušo vēlētāju aptaujas liecina, ka Margvelašvili tas ir izdevies.

Bakradzi jau atzinis savu sakāvi un apsveicis Margvelašvili ar uzvaru.

"Es apsveicu Margvelašvili ar šo vēlēšanu uzvaru un uzticību, ko viņa izrādījusi Gruzijas tauta," televīzijā paziņojis Bakradzi.

Jau ziņots, ka par prezidenta amatu sacentās 23 kandidāti.

Līdzšinējais Gruzijas prezidents Saakašvili vēlēšanās nekandidēja, jo jau ieņēmis prezidenta amatu divus likumā atļautos pilnvaru termiņus.

Šīs vēlēšanas iezīmē ne tikai Saakašvili ēras noslēgumu, bet, visticamāk, arī beigas Saakašvili gadu ilgajai domstarpību un nesaskaņu plosītajai politiskajai kopdzīvei ar Ivanišvili, kurš solījis atkāpties no valdības vadītāja amata drīz pēc prezidenta vēlēšanām.

Pēc šīm vēlēšanām saskaņā ar grozījumiem konstitūcijā tiks ierobežotas prezidenta pilnvaras, daļu varas nododot premjerministram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!