Foto: AP/Scanpix
Nesenais poliomielīta uzliesmojums kara plosītajā Sīrijā var apdraudēt arī Eiropu, atsaucoties uz infekciju slimību ekspertiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tikai vienam no katriem 200 ar poliomielītu inficētajiem attīstās paralīzē, tāpēc slimība var gadiem tikt izplatīta, līdz tiek atklāta, tāpēc Sīrijā kopš 1999. gada pirmie fiksētie poliomielīta gadījumu var nopietni apdraudēt tuvākos reģionus.

Vairumā Eiropas valstu izmanto pasīvo poliomielīta vakcīnu (IPV), nevis dzīvā poliomielīta iekšķīgās lietošanas vakcīnu (OPV), jo pēdējā atsevišķos gadījumos var novest pie paralīzes, žurnāla “Lancet” skaidro vācu profesors Martins Eihners un Stefans Brokmans.

Lai gan IPV ir iedarbīga, tā nesniedz tik labu aizsardzības līmeni pret vīrusu kā OPV, tāpēc vakcinācijas rādītājiem ir jābūt ļoti augstiem. Tas nozīmē, ka Sīrijas bēgļiem ievazājot infekciju Eiropā, poliomielīta uzliesmojums draud tādām valstīm ar zemu vakcinācijās pārklājumu kā Austrijai (83% vakcinēto) un Ukrainai (74% vakcinēto). Potenciāls risks ir arī Izraēlai, uzskata speciālisti.

Infekcijas izraisītāji kopš februāra Izraēlā ir atrasti notekūdeņos un analīzēs no trim cilvēkiem, kam nav slimības simptomu. Lai gan saslimšanas gadījumi Izraēlā vēl nav fiksēti, pastāv risks, ka tūristi infekciju pārnes uz citām valstīm, stāsta Eihners.

Sīrijā līdz šim fiksēti 22 gadījumi ar poliomielītam līdzīgiem simptomiem. 10 no tiem jau ir laboratoriski apstiprināti kā poliomielīts. Visi saslimušie ir bērni līdz divu gadu vecumam, ziņo BBC.

Pagājušajā mēnesī Pasaules Veselības organizācija jau brīdināja par risku, ka Sīrijas bēgļi poliomielītu var izplatīt pa citiem reģioniem. Situāciju pasliktina fakts, ka kara laikā Vakcinācija pret poliomielītu Sīrijā ir nokritusies līdz 45%, Vismaz trešdaļa valsts slimnīcu nedarbojas, bet atsevišķus rajonus ir pametuši 70% medicīnas personāla.

Inficēšanās risku ir paaugstinājuši antisanitārie apstākļi bēgļu pārpildītās vietās. Uz mierīgākiem reģioniem valsts iekšienē ir pārcēlušies aptuveni četri miljoni sīriešu. Mediķi jau ir fiksējuši masalu, tīfa un A hepatīta gadījumu pieaugumu.

Ar poliomielītu var inficēties uzņemot pārtiku un dzērienu, kas piesārņots ar fekāliju daļiņām. Retāk slimība izplatās tieša kontakta ceļā caur siekalām.

Pavisam pasaulē šogad fiksēti 322 poliomielīta gadījumi, no tiem vairāk nekā puse Somālijā.

Par medicīnas aprūpi vardarbības pārņemtajā Sīrijā var lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!