Foto: AP/Scanpix

Pilsoņu kara pārņemtajai Sīrijai draud poliomielīta uzliesmojums, pirmo reizi 14 gadu laikā valstī fiksēti saslimšanas gadījumi ar šo infekciju, par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) brīdinājumu vēsta raidsabiedrība BBC.

Sīrijas Veselības ministrija steidzami rīkojas, bet slimības izplatības kontrole kara plosītā valstī var izrādīties sarežģīta, nobažījušies ir eksperti. Ir gandrīz neiespējami nodrošināt iedzīvotāju vakcināciju smagi apšaudītos rajonos.

"Ņemot vērā populācijas pārvietošanās apmērus gan Sīrijā, gan ārpus robežām, kopā ar vides veselības apstākļu pasliktināšanos uzliesmojumi ir neizbēgami," norāda PVO pārstāvis Džaoads Mahdžors.

Vakcinācijas rādītāji no 95% 2010. gadā ir nokritušies līdz aptuveni 45% 2013. gadā. Vismaz trešdaļa valsts slimnīcu nedarbojas, bet atsevišķus rajonus ir pametuši 70% medicīnas personāla.

Inficēšanās risku ir paaugstinājuši antisanitārie apstākļi bēgļu pārpildītās vietās. Uz mierīgākiem reģioniem valsts iekšienē ir pārcēlušies aptuveni četri miljoni sīriešu. Mediķi jau ir fiksējuši masalu, tīfa un A hepatīta gadījumu pieaugumu.

Aizdomas par poliomielīta gadījumiem fiksētas oktobra sākumā Deir ez Zoras provincē. Sākotnējās laboratoriskās pārbaudes Damaskā liecina, ka vismaz divos gadījumos tas patiešām varētu būt poliomielīts.

PVO iesaka vakcinēt visus cilvēkus, kas iebrauc un izbrauc no slimības skartajiem rajoniem.

Vairumam ar poliomielītu inficēto cilvēku nav novērojami nekādi slimības simptomi, viņi var nezinot pārnēsāt vīrusu un inficēt simtiem citus cilvēkus, līdz parādās pirmais paralīzes gadījums, skaidro BBC.

Ar poliomielītu var inficēties uzņemot pārtiku un dzērienu, kas piesārņots ar fekāliju daļiņām. Retāk slimība izplatās tieša kontakta ceļā caur siekalām.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!