Foto: AP/Scanpix

Varšavā pirmdien izcēlušās sadursmes starp kreisajiem ekstrēmistiem un nacionālistiem, kuri par godu Polijas atjaunošanas gadadienai rīkoja ikgadējo Neatkarības dienas gājienu.

No gājiena kolonnas atdalījās aptuveni 60 cilvēku liela grupa, kas uzbruka kādai ēkai, kurā mitinās kreisi noskaņotu skvoteru kopiena un kuras iemītnieki bija izkāruši izaicinošu saukli.

Iejaucās policija, cenšoties nošķirt naidīgās grupas, taču nekārtību cēlāji sāka policistus apmētāt ar akmeņiem un petardēm. Pielaista uguns arī kādai automašīnai.

Aģentūras "Reuters" korespondents novērojis, kā civilā tērpti policisti nogāzuši zemē vairākus jauniešus un saslēguši rokudzelžos.

Ikgadējo Nacionālās dienas gājienu tradīciju iedibināja galēji labējā organizācija ''Nacionālā radikālā nometne'' (ONR) un konservatīvo katoļu apvienība ''Vispolijas jaunatne''. Vēlāk Neatkarības dienas apvienībai pievienojušās arī citas nacionālistu organizācijas.

Ar laiku par 11.novembrī rīkoto gājienu neatņemamu sastāvdaļu kļuvušas sadursmes ar kreisajiem ekstrēmistiem, bet pērn gājiena rīkotāji paziņoja, ka nekārtības esot izprovocējuši privāti tērpti policisti.

Pagājušajā gadā gājiena laikā tika aizturētas 176 personas.

Šogad Neatkarības dienas svinības sakrīt ar ANO Klimata konferenci, kas 11. un 12.novembrī norisinās Varšavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!