Foto: AFI

Lietuvas Ģenerālprokuratūra ceturtdien paziņoja, ka pirmstiesas izmeklēšanā par valsts noslēpuma publiskošanu, kurā iesaistīti ziņu aģentūras "Baltic News Sevice" (BNS) darbinieki, ir noteikts, kā slepenā informācija tika noplūdināta plašsaziņas līdzekļiem un kuri ierēdņi tajā ir iesaistīti.

Ģenerālprokuratūra uzsvēra, ka apsūdzības nevienam nav izvirzītas, bet izmeklēšana turpinās.

"Mēs saņēmām informāciju, ka liecina, kā slepenā informācija nonāca pie medijiem un kuri valsts ierēdņi bija iesaistīti," paziņoja Lietuvas Ģenerālprokuratūra.

Tās paziņojumā teikts, ka atbildīgās valsts institūcijas ceturtdien ir informētas par izmeklēšanas rezultātiem un tām tagad ir jāpieņem lēmums par atļaujām darbam ar slepenu informāciju un amatu saglabāšanu.

Prokuratūra arī esot vērsusies Noslēpumu aizsardzības koordinācijas komisijā ar lūgumu sniegt atzinumu par Valsts Drošības departamenta lēmuma konkrēto informāciju izplatīt kā slepenu atbilstību.

"Tikai tad, kad būs pieejams secinājums, mēs varēsim novērtēt un klasificēt veiktās darbības atbilstoši Kriminālkodeksam," paskaidroja Lietuvas Ģenerālprokuratūra.

Jau vēstīts, ka izmeklēšana Lietuvā par nelikumīgu informācijas noplūdi  tika sākta pēc tam, kad BNS 31.oktobrī vēstīja par Valsts Drošības departamenta (VDD) nosūtīto brīdinājumu Lietuvas valsts vadībai un divām parlamenta komisijām par jauniem informācijas un dezinformācijas uzbrukumiem, kas tuvākajā laikā gaidāmi pret prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Izmeklēšanas laikā tiesnesis lika BNS redaktorei atklāt viņas informācijas avotu, kā arī tika veikta kratīšana redaktores dzīvesvietā un BNS birojā, seši BNS darbinieki izsaukti uz nopratināšanu un izņemti vairāki datori.

Dažas stundas pēc BNS publikācijas Grībauskaite apstiprināja, ka ir saņēmusi brīdinājumu par provokācijām pret Lietuvu, Eiropas Savienības Austrumu partnerības dalībvalstīm un viņu pašu personīgi.

Savukārt Īpašo izmeklēšanu dienesta vadītājs Ģedimins Grina žurnālistiem tajā pašā dienā teica, ka saistībā ar Lietuvas prezidentūru Eiropas Savienībā var pastiprināties informācijas uzbrukumi.

Notikušais ir izraisījis sašutumu gan Lietuvā, gan starptautiski.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!