Foto: AFP/Scanpix

Apritot trešajai gadskārtai, kopš Ziemeļkorejas spēki apšaudīja Dienvidkorejai piederošo Jonpjonas salu, Ziemeļkoreja piektdien draudējusi pārvērst Dienvidkorejas prezidentes rezidenci "uguns jūrā".

Phenjana ar šādiem draudiem nākusi klajā brīdī, kad Dienvidkorejas armija, flote un gaisa spēki uzsākuši intensīvas militārās mācības pie Jonpjonas salas, kur 2010.gada novembrī notikušajā incidentā dzīvību zaudēja četri cilvēki.

"Pirms trim gadiem atriebības ugunskristības tika ierobežotas ar Jonpjonu, bet nākamreiz tiks uzbrukts prezidentes Zilajam namam (prezidentes rezidencei) un visām marionešu režīma pārvaldes iestādēm," paziņojusi Ziemeļkorejas armija.

"Ja Dienvidi atkal neapdomīgi provocēs mūs, uguns jūra Jonpjonā pārvērtīsies par uguns jūru Zilajā namā," paziņojusi armija, piebilstot, ka Dienvidkorejas prezidentei "Pakai Gunhje un viņas kliķei jāsaņem sāpīga mācība".

Pirms trim gadiem notikusī Jonpjonas salas apšaudīšana ir viens no nopietnākajiem robežincidentiem kopš Korejas kara.

Vairums iedzīvotāju pēc apšaudes salu pameta, bet vēlāk atgriezās. Šo trīs gadu laikā salā ir uzbūvēti jauni nocietinājumi, trīs reizes palielināts tajā dislocētais garnizons un izvietoti jauni ieroči, tostarp raķetes un helikopteri.

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas jūras robeža Dzeltenajā jūrā pieredzējusi jūras spēku sadursmes arī 1999., 2002 un 2009.gadā.

Phenjana neatzīst šo robežu, apgalvojot, ka to pēc Korejas kara vienpusēji nosprauduši ASV vadītie ANO spēki.

Ziemeļkoreja draudēja uzbrukt Jonpjonai arī pagājušā gada novembrī, norādot, ka nožēlo vienīgi to, ka nav nogremdējusi salu jūras dibenā, un uzsverot, ka nelaidīs garām šādu iespēju, ja tiks atkal izprovocēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!