Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas opozīcija ceturtdien aicināja ukraiņus gaidāmajā nedēļas nogalē rīkot masu protestus.

"Mēs aicinām ikvienu atnākt uz mūsu mītiņu svētdienas pusdienlaikā," paziņoja opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Arsēnijs Jaceņuks.

Lai gan Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs šonedēļ Eiropas Savienības (ES) augstākajai ārlietu pārstāvei Ketrinai Eštonei solījis tomēr ar ES parakstīt asociācijas līgumu, Ukrainas opozīciju satrauc otrdien paredzētais Janukoviča brauciens uz Krieviju, kur Ukrainas līderim ieplānota tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Mūsu galvenais uzdevums ir nepieļaut, ka prezidents Janukovičs vizītes laikā Krievijā piekrīt pievienoties Muitas savienībai," uzsvēra Jaceņuks.

Kā jau vēstīts, Putins ceturtdien paziņoja, ka Ukraina joprojām ir aicināta pievienoties Muitas savienībai, taču Maskava neko neuzspiež Kijevai.

"Mēs nevienam neko neuzspiežam, taču, ja mūsu [ukraiņu] draugi vēlas kopīgi strādāt [pie Muitas savienības], mēs esam gatavi turpināt šo darbu ekspertu līmenī," uzstājoties ar ikgadējo uzrunu Federālajā sapulcē, ceturtdien sacīja Putins.

Muitas savienībā līdzās Krievijai ietilpst arī Kazahstāna un Baltkrievija, bet šai savienībai vēl plāno pievienoties arī Armēnija un Kirgizstāna.

Vairums analītiķu gan uzskata, ka savienība būs pilnvērtīga tikai tad, ja tai pievienosies arī Ukraina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!