Foto: Reuters/Scanpix

Vismaz 482 cilvēki pēdējās nedēļas laikā gājuši bojā Sīrijas nemiernieku savstarpējās sadursmēs kaujinieku kontrolētos valsts ziemeļu rajonos, atsaucoties uz aktīvistiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāku nemiernieku grupu kopīgajā cīņā pret ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīto grupējumu "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS) gājuši bojā 85 civiliedzīvotāji, 240 nemiernieki un 157 ISIS kaujinieki, informē Londonā bāzētā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

ISIS kaujinieki ir nogalinājuši 42 savus cietumniekus Alepo pilsētā, bet nemiernieki ar nāvi sodījuši 47 džihādistus, papildina organizācija.

Pret ISIS, kurā ir daudz ārzemju džihādistu, koalīciju ir izveidojušas vairākas mērenās nemiernieku un citas pret prezidentu Bašaru al Asadu karojošās islāmistu grupas. Koalīcijā ietilpst arī grupējums "Al Nusra", ko uzskata par saistītu ar "Al Qaeda", ziņoja BBC. Uzbrukumi ISIS grupējumam sākās pagājušajā piektdienā.

Otrdien ISIS brīdināja, ka pilnībā iznīcinās savus pretiniekus, bet trešdien nemiernieki sagrāba ISIS štābu ziemeļu pilsētā Alepo.

Pilsoņu karš Sīrijā turpinās jau teju trīs gadus.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 126 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!