Foto: AFP/Scanpix

ASV izlūkdienesti vairs neizspiegos Savienoto Valstu sabiedroto valstu līderu saziņu, piektdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

"Esmu skaidri norādījis izlūkdienestiem - ja vien nav nepārvaramu nacionālās drošības nolūku, mēs neuzraudzīsim mūsu tuvo draugu un sabiedroto valstu un valdību vadītāju saziņu," solīja Obama.

Jau vēstīts, ka debates par spiegošanas ierobežošanu sākās, atklātībā nākot bijušā ASV specdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem par ASV izlūkdienestu un britu slepenā dienesta vērienīgajām izspiegošanas programmām.

Snoudena materiāli liecina, ka slepenie dienesti nodarbojušies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpj personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Atklātībai nodotie dokumenti liecina, ka arī Francijas, Vācijas, Nīderlandes un Zviedrijas izlūkdienesti piedalījušies ASV un Lielbritānijas spiegošanas operācijās.

Reaģējot uz šiem atklājumiem, Eiropas Savienības (ES) līderi klusēja, līdz atklājās, ka ASV izspiegojušas pat Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas un izspiegošana veikta no ASV vēstniecības Berlīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!