Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas valdība "apzināti un pretlikumīgi" ar sprāgstvielām un buldozeriem nojauc tūkstošiem māju, teikts cilvēktiesību aizsardzības grupas "Human Rights Watch" (HRW) ziņojumā.

Pamatojoties uz satelīta attēliem, videoierakstiem un aculiecinieku stāstīto, HRW ir dokumentējusi septiņus gadījumus, kad laika posmā no 2012. gada jūlija līdz 2013. gada jūlijam lielā platībā nojauktas mājas. Pierādījumi liek domāt, ka to realizējuši valdības spēki.

"Noslaucīt veselus rajonus nav leģitīma kara taktika. Šīs nelikumīgās nojaukšanas ir jaunākais papildinājums garajam Sīrijas valdības pastrādāto kara noziegumu sarakstam," skaidro HRW pētnieks Ole Solvangs.

Satelīta attēlos redzami septiņi Damaskas un Hamas rajoni pirms un pēc nojaukšanas. Daudzās bildēs redzams, ka ēkas ir pārvērstas drupās.

Mājas nojauktas vismaz 145 hektāru lielā teritorijā, kas atbilst aptuveni 200 futbola laukumiem, dokumentējusi HRW. Tūkstošiem ģimeņu ir palikušas bez pajumtes, uzsver aktīvisti.

"Tas bija kolektīvs sods kopienām, kuras tur aizdomās par sacelšanās atbalstīšanu," piebilst Solvangs. Tikmēr Sīrijas valdības amatpersonas uzstāj, ka nojauktas ir nelegāli celtas ēkas. HRW gan noskaidroja, ka tādas nojaukšanas nav notikušas valdības atbalstītāju rajonos.

Māju sagraušanu pārraudzījuši militāristi, bieži demolēšana notikusi pēc armijas un nemiernieku sadursmēm attiecīgajā vietā. Vairāki iedzīvotāji pastāstīja, ka viņiem ir visi nepieciešamie dokumenti, lai pierādītu, ka ēka bijusi likumīga.

Valdība par gaidāmo ēku nojaukšanu dažkārt iedzīvotājus pat nav brīdinājusi, kā arī nav ļāvusi tiem savākt savu iedzīvi.

"Nevienu nepiemuļķos valdības apgalvojumi, ka asiņainā konflikta karstumā notiek pilsētas plānošanas darbi," uzskata Solvangs.

HRW pieprasa prezidenta Bašara al Asada valdību nekavējoties pārtraukt šo praksi un nodrošināt jaunu mājvietu bez pajumtes palikušajiem.Tāpat organizācija aicina ANO Drošības padomi ziņot par situāciju Starptautiskajai Krimināltiesai.

Ziņojums nācis klajā laikā, kad Ženēvā notiek Sīrijas valdības un opozīcijas miera sarunas, kuras gan nesola lielus panākumus konflikta noregulēšanā. ANO sūtnis Lahdars Brahimi trešdien paziņoja, ka negaida būtisku progresu šajā sarunu raundā, kas noslēgsies piektdien. 

Ar pilnu ziņojumu var iepazīties šeit

Pilsoņu karš Sīrijā turpinās jau teju trīs gadus. Vairāk nekā deviņi miljonu sīriešu ir devušies bēgļu gaitās.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 126 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!