Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas prezidents Hamids Karzai notur slepenas sarunas ar talibu amatpersonām cerībā pārliecināt nemierniekus noslēgt mieru ar valdību, atsaucoties uz anonīmām Afganistānas un Rietumu amatpersonām, otrdien ziņo laikraksts "The New York Times".

Karzai preses pārstāvis komentāriem nebija pieejams, taču, kā vēsta "The New York Times", viņš esot apstiprinājis, ka kontakts ir nodibināts, un pēdējos divus mēnešus raksturojis kā pozitīvus.

Tomēr amatpersonas laikrakstam apgalvojušas, ka līdz šim talibu ierosinātās sarunas bijušas neauglīgas, lai gan tās varētu izskaidrot Karzai augošo publisko naidīgumu pret Vašingtonu.

Novembrī - aptuveni ap šo laiku sākušās arī slepenās sarunas - Karzai paziņoja, ka gatavojas atlikt divpusējā drošības līguma parakstīšanu ar ASV līdz aprīlī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās pats vairs nevar piedalīties, jo savus divus likumā atļautos termiņus prezidenta amatā jau ir aizvadījis.

Karzai lēmums ir sadusmojis Vašingtonu, un abu valstu attiecības ir ievērojami pasliktinājušās.

Vašingtona ļāvusi noprast, ka pēc 2014.gada varētu izvest no Afganistānas visus savus karavīrus, ja līgums drīz netiks parakstīts. Tas nozīmētu, ka Afganistānas drošības spēki paliek pilnīgi vieni cīņā pret talibiem, un diplomāti bažījas, ka tiem būtu grūti tikt galā bez ASV finansiālā un militārā atbalsta.

Talibi ir solījuši izjaukt 5.aprīlī gaidāmās vēlēšanas, un vardarbības uzliesmojums galvaspilsētā liek domāt, ka slepenās sarunas ar Karzai nav spējušas mainīt talibu apņemšanos pastiprināt uzbrukumus.

Ikmēneša incidentu skaits janvārī bijis lielākais kopš 2008.gada, liecina drošības dienestu amatpersonu sniegtā informācija, un šī tendence turpinās arī februārī. Piemēram, pirmdien Kabulā eksplodēja divas bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!