Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien, pateicoties ANO panāktajai uguns pārtraukšanai, ir sākusies civiliedzīvotāju evakuācija no armijas ielenktās Sīrijas pilsētas Homsas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Seši autobusi ANO novērotāju un Sarkanā Krusta mediķu automašīnu pavadībā ir iebraukuši nemiernieku kontrolētajos pilsētas rajonos. Tie uzņems 200 no aptuveni 3000 pilsētā iesprostotajiem civilistiem.

Atsevišķas pilsētas daļas Sīrijas valdības un nemiernieku konflikta laikā ir ielenktas jau kopš 2012. gada jūnija. Daudzi kvartāli ir sagrauti drupās un cilvēki cieš no pārtikas trūkuma.

No pilsētas tiek izvestas sievietes, bērni un veci cilvēki. "Mēs ceram, ka pirmais solis būs veiksmīgs un mēs turpināsim rīt un parīt, lai nodrošinātu drošu izkļūšanu no vecpilsētas visiem civiliedzīvotājiem, kas to vēlēsies," iepriekš stāstīja Homsas gubernators Talals Barazi.

ANO panāktā vienošanās par palīdzību Homsas civiliedzīvotājiem paredz, ka sestdien pilsētā ir jāļauj ievest palīdzības kravas. Situācija ielenktajā Homsā tika pārrunāta pagājušajā nedēļā Ženēvā notikušajās Sīrijas miera sarunās.

ANO norādīja, ka humānā palīdzība un personāls ir gatavībā un gaida "zaļo gaismu" pilsētas nomalē.

"Mēs esam ļoti priecīgi, ka beidzot esam atraduši iespēju dabūt šos cilvēkus ārā un apgādāt ar humāno palīdzību tos, kuri ir Homsas vecpilsētā," vienošanos komentēja Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals al Mekdads, norādot uz priekšnosacījumu, ka palīdzību nedrīkst saņemt bruņotās grupas.

Vienošanos par humānās palīdzības sniegšanu un cilvēku evakuāciju apsveica ASV Valsts departaments, piebilstot, ka šī civilisti izvešana nevar aizstāt regulāru palīdzību, tāpēc nevar režīmu slavēt tikai par to, ka tas uz dažām dienām nodrošinājis pārtiku badā mirstošiem cilvēkiem.

Homsa ir Sīrijas trešā lielākā pilsēta, kas trīs gadus ilgstošās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu laikā ir viena no galvenajām nemiernieku un valdības cīņu vietām. Sākotnēji liela daļa pilsētas nonāca nemiernieku kontrolē, bet armija daudzus rajonus ir atguvusi, atspiežot opozīcijas spēkus uz vecpilsētu.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 126 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!