Foto: AFP/Scanpix

ASV tiesa bijušajam karaflotes virsniekam Robertam Hofmanam pirmdien piesprieda 30 gadu cietumsodu par spiegošanu Krievijas labā, ziņo Tieslietu ministrija.

2012.gada septembrī Hofmans, kas ASV karaflotē nodienējis 20 gadus, nodeva slepenu informāciju FIB aģentiem, kurus uzskatīja par Krievijas pārstāvjiem.

Hofmans dienēja zemūdeņu flotē, apkalpojot elektroniskos sensorus, kas vāca datus par iespējamajiem pretiniekiem.

Lai veiktu šos pienākumus viņam bija jāiziet drošības pārbaude un jādod solījums neizpaust informāciju personām, kurām nav dotas attiecīgas piekļuves tiesības.

FIB aģentiem, kurus Hofmans uzskatīja par Krievijas pārstāvjiem, apmaiņā pret informāciju viņš pieprasīja atbalstu savai karjerai vai materiālo atlīdzību, ņemot vērā risku, kādam viņš sevi pakļauj, bija teikts prokuratūras apsūdzības rakstā.

Trīs reizes Hofmans nodeva FIB slepenajiem aģentiem "slepenu", "ļoti slepenu" un "delikātu" informāciju, kas bija ierakstīta datora zibatmiņā.

Informācija tika nodota, izmantojot slēptuvi, kas bija ierīkota kāda koka pasaknē.

Hofmans tika aizturēts 2012.gada decembrī, bet nākamā gada pavasarī viņam izvirzīja apsūdzības. 2013.gada augustā tiesa viņu atzina par vainīgu spiegošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!