Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, uzrunājot armijas un tiesībsargājošo iestāžu vadību, paziņojis, ka viņa vadītajā valstī Maidana nebūs, vēsta aģentūra UNIAN.

"Mēs dzīvojam pasaulē, kas dinamiski mainās. Tad šeit, tad tur uz planētas uzliesmo spriedzes avoti. Tāpēc mēs nedrīkstam zaudēt modrību. Jāmācās no citu kļūdām un nedrīkst pieļaut pat mazākās nestabilitātes izpausmes mūsu valstī," paziņoja Lukašenko.

"Mums Maidans ne tikai nav pieņemams, Maidana Baltkrievijā nebūs. Tas ir mūsu un jūsu, cilvēku uzplečos, svētākais pienākums un uzdevums – saglabāt mieru un stabilitāti mūsu zemē," turpināja prezidents.

Jau vēstīts, ka pagājusī nedēļa Kijevā izvērsās par asinspirti, kad 18. februārī sākās vardarbīgas milicijas un protestētāju sadursmes. Bojā ir gājuši vairāk nekā 80 cilvēku. Aktīvisti notikušajā vaino drošības spēkus, kas atklājuši uguni pa neapbruņotiem Maidana dalībniekiem.

Tāpat daudzu protestētāju nāvē vaino snaiperus. Apšaudīti arī mediķi, kas centās palīdzēt ievainotajiem.

Asinsizliešana beigusies piektdien, kad strauji meklēts politisks risinājums. Janukovičs un opozīcijas pārstāvji parakstīja vienošanos par konflikta noregulējumu. Parlaments lēma par 2004. gada konstitūcijas atjaunošanu un bijušās premjerministrs Jūlijas Timošenko atbrīvošanu no ieslodzījuma, bet vēlāk no amata atbrīvot Janukovičs.

Pret valdību vērsti protesti Ukrainā notiek kopš novembra beigām, kad prezidents  Viktors Janukovičs Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīja sadarbības līgumu ar ES. Sākumā demonstranti pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā, bet vēlāk nemieri pārņēma arī reģionus.

Pret valdību vērstais noskaņojums un protesti pastiprinājās, kad  varas iestādes centās Kijevas centrā sapulcējušos cilvēkus izdzenāt ar spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!