Foto: Scanpix
Svētdien, 2. martā, Krievijas militārie spēki uzsākuši Krimā esošo Ukrainas armijas bāžu pārņemšanu.

Jau kopš paša 2. marta rīta no Sevastopoles pienāk ziņas, ka tajā dislocēto Ukrainas bruņoto spēku daļu cenšas ieņemt Krievijas jūras kājnieki. Tā esot ielenkta, nepieļaujot piekļūšanu, un kauju rezultātā degot kāda ēka, ziņo "Pravda.com.ua".

Savukārt aptuveni plkst. 12 pēc Latvijas laika Krievijas spēki pieteica ultimātu pusotras stundas laikā nolikt ieročus citai Ukrainas armijas daļai Perevaļņes pilsētā netālu no Simferopoles. Pretējā gadījumā tiek draudēts ar bruņotu uzbrukumu.


Savukārt vakar Krievijas valsts finansētais medijs "Rt.com" ziņoja, ka Ukrainas armijas flotes flagmanis - bruņukuģis "Hetman Sahaydachny" (attēlā pa kreisi) - pēc NATO mācībām pie Āfrikas krastiem devies atpakaļ uz tā ostu Sevastopolē, un tā komanda izvēlējusies pievienoties "Krievijas pusei", izkarot Krievijas flotes karogu.

Patlaban gan neesot ziņu, kur tieši kuģis atrodas, taču zināms, ka tam vajadzētu atgriezties Krimā marta pirmajās dienās.

Jau ziņots, ka Krimā svarīgākos objektus ir pārņēmuši bruņoti kaujinieki, bet Krievijas parlamenta augšpalāta ir devusi prezidentam Vladimiram Putinam atļauju ievest karaspēku Krimā.

Krievija lēmumu pamato ar nepieciešamību aizsargāt savus "apdraudētos" pilsoņus un tautiešus. Ukrainas armijā tikmēr izsludināta pilna kaujas gatavība.

Krimas premjerministrs Sergejs Aksenovs lūdza Krievijas palīdzību, jo Ukrainas centrālā vara no amatiem atlaidusi Krimas milicijas vadību, taču jaunos priekšniekus Sevastopole neatzīst.

Jau naktī uz ceturtdienu bruņoti uzbrucēji ieņēma Krimas parlamenta un valdības ēkas Simferopolē un pacēla virs tām Krievijas karogus. Ukrainas varas iestādes par šo iebrukumu ir ierosinājušas krimināllietu.

Tajā pašā dienā pie Simferopoles tika pamanīti 40 bruņutransportieri un pienāca ziņas par Krievijas armijas papildspēku nosūtīšanu uz Krimu.

Nākamajā dienā, 28. februārī, medijos parādījās informācija, ka Ukrainas robežu nelikumīgi šķērsojuši vairāk nekā 10 Krievijas militārie helikopteri "Mi-24". Bruņoti uzbrucēji pārņēma Simferopoles un Sevastopoles lidostas.

Virs Krimas ir pilnībā slēgta gaisa satiksme un ar kontrolposteņiem nobloķēti sauszemes ceļi, kas savieno Krimu ar kontinentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!