Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas parlaments otrdien apstiprinājis paziņojumu, kurā pieprasa Krievijas karaspēka izvešanu no Krimas, vēsta aģentūra UNIAN.

Par paziņojumu nobalsojuši 239 no 331 deputāta.

Lai izbeigtu militāro saspīlējumu Krimā, Krievijas Federācijai nekavējoties jāatvelk savas vienības uz pastāvīgajām dislokācijas vietām un jāizved karaspēks no Krimas Autonomās Republikas, paziņoja parlamenta priekšsēdētājs Aleksandrs Turčinovs.

"Pārtraukt iejaukšanos mūsu valsts iekšējās lietās. Bet Janukoviča izdošana palīdzētu paātrināt mūsu valstu divpusējo attiecību normalizēšanos," norādīja Turčinovs.

Krimā saskaņā ar līgumu atrodas Krievijas Melnās jūras flotes bāze. Tomēr Krievijas karavīri ir izgājuši ārpus noteiktajām bāzēšanās vietām un ielenkuši stratēģiskus Krimas objektus. Ukrainas amatpersonas norāda, ka Krimā pēdējās dienās ir ieradušies lieli Krievijas karaspēka papildspēki, armija koncentrējas arī pie Ukrainas austrumu robežām.

Jau vēstīts, ka aizvadītajās dienās spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības, Krievijas karaspēks pulcējas arī pie Ukrainas robežām, brīdina Kijeva.

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

Pirmdien tika ziņots, ka Krievijas flote izvirzījusi ultimātu Ukrainas spēkiem Krimā padoties, vai rēķināties ar uzbrukumu.

Savukārt Ukrainas gāztais prezidents Viktors Janukovičs rakstveidā lūdzis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ievest Ukrainas teritorijā karaspēku, paziņojis Krievijas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā Vitālijs Čurkins.

Pēc viņa teiktā, Janukoviča pieprasījumu "noteikusi nepieciešamība atjaunot valstī likuma varu un kārtību". Politiskās pārmaiņas Ukrainā Janukovičs raksturojis kā "apvērsumu", kurā varu pārņēmuši "radikāli ekstrēmisti".

"Rietumvalstu spiediena ietekmē tiek īstenots atklāts terors un vardarbība. Cilvēki tiek vajāti politiskās piederības un valodas dēļ," teikts Janukoviča vēstulē.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Savukārt Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā notikuši protesti un piketi pret Krievijas armijas invāziju Ukrainas teritorijā. Maskavā notika arī vērienīgs Putina politikas atbalsta gājiens.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!