Foto: AFP/Scanpix

Turcijas policija trešdien pie Taksima laukuma Stambulā pielietojusi ūdens lielgabalus un asaru gāzi, lai izklīdinātu protestētājus, kas sapulcējās pēc pagājušā gada protestos ievainota pusaudža bērēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

15 gadus veco Berkinu Elvanu pagājušajā gadā pret valdību vērsto protestu laikā ievainoja policijas izšauts asaru gāzes baloniņs. Jaunietis tajā brīdī devies uz veikalu pēc maizes. 269 dienas viņš pavadīja komā, bet otrdien nomira.

Viņa nāve otrdien izraisīja vardarbīgus protestus vismaz 32 Turcijas pilsētās. Trešdien desmitiem tūkstoši cilvēku, izkliedzot pret valdību vērstus saukļus, pavadīja pusaudža zārku Stambulā.

Līdz ar jaunieša nāvi pagājušā gada protestos bojāgājušo skaits ir sasniedzis vismaz astoņus, šai skaitā ir viens policists. Atsākušies nemieri varētu palielināt spiedienu uz premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību, kuru pēdējā laikā ir satricinājis vērienīgs korupcijas skandāls.

Masu protesti pret Turcijas valdību sākās pagājušā gada beigās, kad policija ar spēku vērsās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kuri iebilda pret valdības plānu Stambulas parkā celt iepirkšanās centru. Nekārtības turpinājās vēl lielu jūnija daļu.

Premjera Redžepa Tajipa Erdogana Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdībai protestētāji pārmeta mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!