Foto: Reuters/Scanpix
Maskēti krieviski runājoši karavīri trešdien pārņēmuši savā kontrolē Ukrainas kara flotes štābu Sevastopolē, kura teritorijā pirms tam ielauzās neapbruņotu prokrievisko aktīvistu un kazaku pūlis. Virs bāzes uzvilkts Krievijas karogs, bet flotes komandieris aizturēts, ziņo aģentūra AP.

Pēc tam, kad bāzē ielauzās vairāki simti prokrievisko aktīvistu, nesastopot pretestību, ieradās bruņoti karavīri bez uzšuvēm uz formastērpiem. Līdz pēcpusdienai viņi jau pilnībā kontrolēja štāba teritoriju, ziņo AP.

Nav zināms, cik Ukrainas karavīru vēl ir palikuši bāzē, bet fotogrāfijas un mediju ziņas liecina, ka Ukrainas militāristi bez ieročiem pamet bruņoto vīru apsargāto štābu. Uzbrucēji aizturējuši Ukrainas flotes komandieri Sergeju Haiduku, teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Krievijas ziņu aģentūra "Irar-Tass" tikmēr ziņo, ka admirāli Haiduku nopratina Krimas varas iestādes.

Prokrieviskie aktīvisti trešdien no rīta izgāza bāzes vārtus un iegāja tās teritorijā, paceļot virs laukuma Krievijas karogu, ziņo aģentūras AP fotogrāfs, kurš atradās notikuma vietā. Iebrucēji aptuveni stundu gaidījuši laukumā, bet, kad ieradies Krievijas Melnās jūras flotes komandieris, iebrukuši štāba ēkā.

Fotogrāfam izdevās iekļūt bāzē, kur viņš redzējis, ka ukraiņu militāristi kravā mantas un dodas prom.

Iepriekš ziņots, ka Krimas pilsētā Sevastopolē civilpersonas trešdien no iekļuvušas Ukrainas kara flotes štāba teritorijā, atsaucoties uz Ukrainas aizsardzības ministriju, ziņo laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

Cilvēku pūlis izgāzis teritorijas apžogojumu un iekļuvis bāzē, informē ministrijas preses centra pārstāvis Vladislavs Seļezņevs. Starp iebrucējiem esot bijušas arī sievietes.

"Virsnieki, cik var, cenšas noturēt šo cilvēku masu, lai viņi neizklīst pa teritoriju," viņš norāda. "Skaidra lieta, ka mūsu ukraiņu virsnieki pret sievietēm spēku nepielietos," piebilda ministrijas runasvīrs.

Bruņotu cilvēku pūlī nav, piebilst ministrija. "Ir dažādi cilvēki gan maskās, gan bez tām, bet bruņotu nav," stāsta Seļezņevs.

Kopumā nakts uz trešdienu Krimā pagājusi mierīgi, piebilst ministrija. Ukrainas militāristus visur cenšas pārliecināt pāriet Krievijas pusē vai atstāt Krimas teritoriju.

Vēstīts, ka otrdien, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzņēma Krimu Krievijas sastāvā, bruņotā uzbrukumā Ukrainas armijas bāzei Simferopolē gājis bojā ukraiņu karavīrs, bet vēl divi ievainoti. Uzbrucēji, kas atklājuši uguni, bijuši Krievijas speciālo uzdevumu vienības karavīri, ziņoja Ukrainas mediji.

Pēc šī incidenta Ukrainas Aizsardzības ministrija deva atļauju karavīriem Krimā pašaizsardzības nolūkos pielietot šaujamieročus.

Jau vēstīts, ka pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai, 18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Kremļa interneta vietnē publicēts paziņojums, ka Krima ir uzņemta Krievijas sastāvā ar šā gada 18. martu. Līdz 2015. gada 1. janvārim Krimā noteikts pārejas periods, kurā pussalā tiks integrēta Krievijas ekonomiskajā, finanšu, kredītu un tiesiskajā sistēmā. Krievijas likumi un citi normatīvie akti Krimā un Sevastopolē darbojas no dokumenta parakstīšanas dienas - 18. marta, teikts paziņojumā.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krimas pussala Krievijas spēku kontrolē atrodas jau no februāra beigām. Svarīgākos objektus un Ukrainas armijas bāzes ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku, lai gan Krievija savu spēku klātbūtni ārpus bāzēm Krimā noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!