Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas Augstākā Rada ceturtdien pieņēmusi deklarāciju par cīņu Ukrainas atbrīvošanai, kurā norādīts, ka Kijeva nekad nepieņems Krimas aneksiju un aicina pasaules valstis neatzīt pussalas pievienošanu Krievijai, vēsta aģentūra UNIAN.

Augstākā Rada deklarācijā vēršas pie pasaules valstīm, starptautiskajām organizācijām un pasaules sabiedrības, norādot, ka Kijeva nekad neatzīs savas neatņemamās sastāvdaļas - Krimas Autonomās Republikas - aneksiju, ko Krievija paveikusi "rupji pārkāpjot fundamentālas starptautisko tiesību normas un vispāratzītus valstu pastāvēšanas principus".

Ukrainas parlaments aicina pasauli neatzīt "tā saucamo Krimas Republiku", Krimas un Sevastopoles aneksiju.

"Ukrainas tautas vārdā Augstākā Rada paziņo, ka Krima bija, ir un būs Ukrainas sastāvā. Ukrainas tauta nekad un nekādos apstākļos nepārtrauks cīņu par Krimas atbrīvošanu no okupantiem, lai cik smaga un ilga tā arī nebūtu," teikts deklarācijā.

Krievija ir pārkāpusi ne tikai suverēnās Ukrainas likumus, bet arī fundamentālas starptautisko tiesību normas, kas apstiprinātas ANO statūtos un citos starptautiskos dokumentos. Ukrainas likumdevēji dokumentu uzskaitījumā piemin arī 1994. gada Ukrainas, ASV, Lielbritānijas un Krievijas parakstīto Budapešatas memorandu par Kijevas atteikšanos no kodolieročiem un 1997. gada Vienošanos par draudzību, sadarbību un partnerību starp Krieviju un Ukrainu.

Krievija "pārzīmē" suverēnas valsts robežas, par vienīgo motīvu šim starptautiskajam noziegumam neslēpti minot "krievu pasaules palielināšanu", teikts deklarācijā.

Vēstīts, ka Krievija ir anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos.

Pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Kremļa interneta vietnē publicēts paziņojums, ka Krima ir uzņemta Krievijas sastāvā. Līdz 2015. gada 1. janvārim Krimā noteikts pārejas periods, kurā pussalā tiks integrēta Krievijas ekonomiskajā, finanšu, kredītu un tiesiskajā sistēmā. Krievijas likumi un citi normatīvie akti Krimā un Sevastopolē darbojas no dokumenta parakstīšanas dienas - 18. marta, teikts paziņojumā.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstāaktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krimas pussala Krievijas spēku kontrolē atrodas jau no februāra beigām. Svarīgākos objektus un Ukrainas armijas bāzes ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku, lai gan Krievija savu spēku klātbūtni ārpus bāzēm Krimā noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!