Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) jāmeklē stratēģija, kādā veidā tā runās ar Krieviju, šodien preses konferencē Eiropadomes sanāksmes laikā sacīja Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs. Politiķis sacīja, ka ES piemērotajām sankcijām pret Krieviju jābūt mērķtiecīgām. "Piemērojot sankcijas, jāvērtē riski," atzīmēja Šulcs.

Tāpēc viņš sagaida, ka šī Eiropadome dos nepārprotamu signālu, ka valsts teritoriālā integritāte nedrīkst tikt sagrauta. "Jāpanāk, lai mums ir kopīgas intereses," teica EP prezidents.

Taču attiecības ar Krieviju nevajag mainīt pilnībā, uzskata Šulcs. "Pēdējā laika rīcība mūs ar Krieviju nevieno. Taču jāizceļ tas, kas mūs vieno. Piemēram, starptautiskā politika. Krievija mums ir nepieciešama, lai atrisinātu situāciju Sīrijā." Tāpat mūs vieno vajadzība pēc enerģijas, turklāt daudzas valstis ir pilnībā atkarīgas no Krievijas gāzes, norādīja Šulcs.

Šulcs atzīmēja, ka Krievija uz stratēģisko partnerību raugās citādi. "Stratēģiskajai partnerībai ir jābalstās uz starptautiskajiem likumiem," uzsvēra Šulcs.

Ja Krimas scenārijs sekos Moldovā vai Gruzijā, Krieviju gaida "dramatiskas sankcijas". "Tādā gadījumā Krievija būs tikai zaudētāja," izteicās Šulcs, "Krievija atbildēs par tālākiem nepareiziem soļiem."

Runājot par Ukrainas nākotni, Šulcs teica, ka tuvākajā laikā neredz iespējamu Ukrainas pievienošanos ES. "Nevajadzētu neko solīt. Tā ir ilgtermiņa perspektīva, bet Ukrainai nepieciešama tūlītēja palīdzība," piebilda Šulcs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!