Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas un palestīniešu sarunas ir sasniegušas kritisko brīdi, ceturtdien sacīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, vienlaikus norādot, ka vakar vakarā un naktī notikušajās sarunās ir panākts zināms progress.

"Dialogs paliek atklāts. Ir panākts progress, sašaurinot dažus no jautājumiem, kas ir radušies pēdējo dažu dienu rezultātā, bet joprojām pastāv plaisa, un šī plaisa ir jāpārvar, un tā ir jāpārvar visai drīz," preses konferencē norādīja Kerijs.

Viņš ar šiem spriedumiem nācis klajā, uzturoties vizītē Alžīrijā, pēc tam kad palestīniešu un Izraēlas miera sarunas, kā to var saprast, nonākušas tuvu sabrukumam, pusēm vienai otru apsūdzot par iepriekšējo vienošanos nepildīšanu.

"Mēs viņus mudinām rast kompromisu, kas ir kritiski svarīgi, lai viņi varētu virzīties uz priekšu," sacīja Kerijs. "Var sekmēt, var izdarīt spiedienu, var pabikstīt ar elkoni, bet pusēm pašām ir jāpieņem fundamentāli lēmumi, lai panāktu kompromisu."

"Līderiem ir jāvada, un viņiem ir jāspēj saskatīt īstais brīdis, kad tas ir klāt," sacīja ASV valsts sekretārs. "Ir sena paruna - var aizvest zirgu līdz ūdenim, bet nevar piespiest to dzert. Tagad ir pienācis laiks dzert, līderiem tas ir jāzina."

Kerijs norādīja, ka viņam ceturtdien paredzētas sarunas ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu.

"Cīņa, nevienprātība patlaban nav par galīgā statusa līguma fundamentālo saturu. Tā ir par procesu, kas pie tā novedīs, un kas ir jādara, lai varētu turpināt sarunas. Tā būtu traģēdija abām pusēm. Zaudēt iespēju, lai nokļūtu līdz šiem reālajiem jautājumiem - atšķirībām par galīgā statusa līgumu," norādīja Kerijs.

Sarunas nonāca sarežģītā fāzē nedēļas nogalē, kad Izraēla atteicās atbrīvot nākamo palestīniešu cietumnieku grupu, kā to paredz iepriekšējā vienošanās, ja no palestīniešu vadības netiks saņemtas garantijas, ka tā turpinās sarunas arī pēc aprīļa vidus, kad ir pašreizējā sarunu posma beigu termiņš.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!