Foto: Reuters/Scanpix

NATO Eiropas virspavēlniecības štābs (SHAPE) ir publiskojis ar satelītu uzņemtus attēlus, kuros redzama Krievijas spēku koncentrēšanās netālu no Ukrainas robežām.

"Digital Globe" attēli uzņemti laika posmā starp 22. martu un 2. aprīli. Tajos redzami tanki, bruņutransportieri, artilērija un lidmašīnas. Krievijas spēki un bruņojums fiksēti vairāk nekā 100 vietās Ukrainas pierobežā.

NATO aprīlī paziņoja, ka Ukrainas pierobežā koncentrēti ap 40 000 "kaujai gatavu" Krievijas karavīru.

"Mēs dienu pēc dienas esam redzējuši satelīta attēlus. Krievija uzkurina etnisko spriedzi Ukrainas austrumos un provocē nemierus. Un Krievija izmanto savu militāro varu, lai uzspiestu, ka Ukrainai jākļūst par federālu un neitrālu valsti. Tas ir lēmums, kas jāpieņem pašai Ukrainai, kā suverēnai valstij," aģentūra "Reuters" citē NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu.

NATO un Rietumvalstu līderi ir uzsvēruši, ka Krievijai ir jāatvelk savi spēki no Ukrainas robežām.

Vēstīts, ka, pamatojoties uz starptautiski neatzītu Krimas iedzīvotāju referendumu, Krievija martā ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo pussalu.

Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos. Ukraina un Rietumvalstis ir nobažījušās, ka Krievijas spēki varētu iebrukt Ukrainas austrumos. Krievijā Ukrainas pierobežā novērota pastiprināta karaspēka koncentrēšanās un aktivitāte.

Savukārt pagājušās nedēļas nogalē prokrieviskie aktīvisti ieņēma valsts iestāžu ēkas austrumu pilsētās Doņeckā, Luhanskā un Harkovā. Pirmdien Doņeckas administrāciju ieņēmušie  separātisti pasludināja "neatkarīgu Doņeckas Republiku"lēma par tās pievienošanu Krievijai un lūdza Krievijas aizsardzību. Viņu piemēram sekoja arī Harkovas separātisti.

Ukrainas varas iestādes un ASV uzskata, ka šos notikumus ar mērķi destabilzēt situāciju valstī vada Krievija.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!