Mediju kompānija "Vice" publicējusi videosižetu, kurā amerikāņu žurnālists Saimons Ostrovskis pastāsta par savu nolaupīšanu prokrievisko separātistu pārņemtajā Slovjanskas pilsētā Ukrainas austrumos.

"Vice" žurnālistu Ostrovski, kurš gatavoja sižetus no Krimas pussalas, kad Krievija to anektēja, un no nemierīgajiem Ukrainas austrumiem, prokrieviskie aktīvisti sagūstījuši pagājušās nedēļas sākumā, bet brīvībā viņš ticis 24. aprīlī.

Ostrovskis stāsta, ka Ukrainas austrumos centies noskaidrot, vai separātistu rindās patiešām ir Krievijas spēki. 21. martā viņš devies uz preses konferenci promaskavisko aktīvistu pārņemtajā Slovjanskas pilsētas administrācijas ēkā.

Žurnālists norāda, ka tā bija "dīvainākā preses konference, kādā viņš ir bijis", jo pārsvarā viss teiktais bijis vērsts pret žurnālistiem. Separātistu pārstāvji piefiksējuši sanākušo reportieru datus un brīdināja, ka pārbaudīs publikācijas. Tos, "kuri melos", izraidīs no pilsētas, brīdināja aktīvistu pārstāve (video no 2:18).

"Mums nodevēji nav vajadzīgi," žurnālistus brīdina sieviete preses konferencē. Kad no zāles atskan jautājums, vai tie ir draudi, pārstāves norāda, ka tas ir tikai lūgums un brīdinājums.

Savukārt pašpasludinātais Slovjanskas mērs Vjačeslavs Ponomarjovs, kurš ir lūdzis Vladimiram Putinam ievest Ukrainā Krievijas karaspēku, draud, ka par provokatīviem jautājumiem žurnālisti tiks izraidīti no zāles (video no 3:20).

Vakarā, atgriežoties no filmēšanas, žurnālists prokrievisko kaujinieku kontrolpostenī aizturēts. Viņš iesēdināts melnā automašīnā "Volga", no kuras bagāžnieka pirms tam izkrauts kaut kas, kas līdzinājies cilvēka ķermenim. Savukārt kāds kaujinieks ierosinājis nogriezt žurnālistam kāju, cits - gūstekņus nošaut. Tikmēr citi norādījuši, ka viņi jānogādā uz ieņemto Ukrainas Drošības dienesta (UDD) ēku.

UDD ēkā viņam ar līmlenti sasietas rokas, aizsietas acis un viņš piekauts. Tomēr aktīvisti, šķiet, izvairījušies nodarīt redzamus un paliekošus miesas bojājumus, norāda Ostrovskis. Pēc viņa domām mērķis bijis viņu iebiedēt un pazemot.

Pirmajā naktī ik pēc pusstundas kāds nācis viņu pratināt, jautājot, vai viņš nav ASV, Kijevas un "Labējā sektora" spiegs, kā arī norādījuši, ka var viņu nogalināt, ja paši tā vēlēsies.

Pagraba telpa, kurā viņš turēts, bijusi ļoti netīra, no griestiem pilējis ūdens. Sagūstītāji arī vēlējušies uzzināt žurnālista datora paroli, ko viņš nav atklājis. Tad pratinātāji pateikuši, ka datoru ir uzlauzuši un parole nav vajadzīga, bet jautājums bijis tikai viņa pārbaudei.

Ostrovskis atbrīvots 24. martā, kad Ukrainas drošības spēki bijā sākuši operāciju un likvidējuši vairākus separātistu kontrolpunktus pie Slovjanskas. UDD ēkā separātistu skaits tad bijis krietni sarucis. Pirms atbrīvošanas Ostrovski intervējis Krievijas televīzijas žurnālists.

Runājot par saviem sagūstītājiem, Ostrovskis norāda, ka viņš pamanījis trīs veida aktīvistus – civilā ģērbti un neapbruņoti cilvēki, tad militārā stila apģērbā tērpti vietējie iedzīvotāji un augstākais līmenis, kuri saukti par "speciem".

Ostrovskis norāda, ka nav 100% drošs, vai šie augstākā līmeņa cilvēki bija no Krievijas. Viņi runājuši ar akcentu, kas var būt raksturīgs gan Ukrainas, gan Krievijas dienvidu iedzīvotājiem.

Žurnālistam šķitis, ka tie varētu būt militārie veterāni, kas pieder kādai kopīgai organizācijai. Viņos bija jaušama nacionālistu un sava veida pareizticīgās kristietības ideoloģija, skaidro Ostrovskis.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Jau ziņots, ka Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

24. aprīlī pretterorisma operācijas laikā Slovjanskā Ukrainas spēki iegājuši vairākos separātistu kontrolposteņos uz ceļiem. Iekšlietu ministrija ziņoja par pieciem nogalinātiem separātistu kaujiniekiem, kamēr prokrieviskie spēki ziņo pat par 13 kritušajiem.

25. aprīlī Kijeva paziņoja, ka pilnībā bloķē separātistu grupējumu pārņemto Slovjansku, lai nepieļautu promaskavisku papildspēku ierašanos.

Reaģējot uz notikumiem Ukrainā, Krievija brīdināja, ka Kijevai par "vēršanos pret savu tautu" būs jāsaskaras ar sekām un sāka militārās mācības Ukrainas robežu tuvumā. Tāpat Maskava ir brīdinājusi, ka Ukrainā varētu ievest "miera uzturētājus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!