Foto: AFP/Scanpix

Krievija cenšas mainīt "drošības ainavu Austrumeiropā", otrdien paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, aicinot Maskavu "likt Ukrainu mierā".

Uzstājoties ar runu par ASV un Eiropas attiecībām Atlantiskajā padomē, Kerijs brīdināja Krieviju, ka "NATO teritorija ir neaizskarama" un ka "mēs aizstāvēsim ikkatru tās daļu".

"Notikumi Ukrainā ir brīdinājuma zvans," norādīja ASV valsts sekretārs. "Mūsu Eiropas sabiedrotie 20 gadus aizvadījuši, kopā ar mums strādājot, lai integrētu Krieviju Eiroatlantiskajā kopienā," taču "Krievijas rīcība Ukrainā mums liecina, ka šodienas Putina Krievija spēlē pēc citādiem noteikumiem".

"Ar Krimas aneksiju un sekojošo Austrumukrainas destabilizāciju Krievija cenšas mainīt drošības ainavu Austrum un Centrāleiropā," uzsvēra Kerijs.

Viņš atzina, ka tas transatlantisko aliansi nostādījis izšķiršanās priekšā, taču tūlīt pat norādīja, ka nevienam nevajadzētu lolot veltas cerības – "mēs esam gatavi darīt to, kas mums jādara, un darīt visu, lai aliansi aizstāvētu".

"Mūsu spēks nāks no mūsu vienības," uzsvēra Kerijs. "Kopā mums jāstājas pretī tiem, kas vēlas ar spēku manīt suverēnu valstu robežas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!