Foto: stock.xchng
Lietuvas parlaments ceturtdien aizliedzis enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras jaunākas par 18 gadiem.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem par enerģijas dzērienu tiks uzskatīti visi bezalkoholiskie dzērieni, kas satur vairāk nekā 150 miligramus kofeīna vai citas centrālo nervu sistēmu stimulējošas vielas.

Aizliegums stāsies spēkā 1. novembrī.

Lietuvas Veselības ministrijas pārstāvis norādīja, ka šāds lēmums rada precedentu Eiropas Savienībā, (ES) un pauda cerību, ka arī citas bloka valstis sekos Lietuvas piemēram.

"Saskaņā ar mūsu pētījumu vairums citu valstu saka, ka viņiem ir spēkā tikai rekomendācijas, nevis aizliegumi," ziņu aģentūrai AFP norādīja ministrijas pārstāvis Almants Kranausks.

"Es domāju, tas kalpos kā stimuls citām valstīm. Daudzas no tām joprojām vilcinās," viņš piebilda.

Kranausks norādīja, ka augstais kofeīna saturs, kas ir vairākos enerģijas dzērienos, var izraisīt atkarību un hiperaktivitāti. Aizlieguma kritiķi savukārt uzskata, ka tas var kaitēt bezalkoholisko dzērienu biznesam un izraisīs lielu haosu un izmaksas.

Aizliegums, kas tika pieņemts pēc grozījumiem Pārtikas likumā, arī liegs jebkādā citā veidā nodot enerģijas dzērienus nepilngadīgām personām. Seimā par aizliegumu nobalsoja 88 deputāti, bet seši likumdevēji atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!