Foto: Publicitātes attēli

Kamēr Latvijā helikopteri ir vien uz roku pirkstiem saskaitāmi, daudzās valstīs tie tiek izmantoti ikdienā gan armijas, gan civilajām vajadzībām. Savukārt ASV Aizsardzības ministrijas aģentūra "DARPA" šobrīd tos "izgudrot no jauna", ziņo portāls "Wired".

"DARPA" nodarbojas ar jauno tehnoloģiju izstrādi bruņotajiem spēkiem un šobrīd strādā pie projekta "VTOL X-Plane". Tajā aģentūra mēģina atrast veidu, kā jau tā manevrētspējīgo un praktisko transportlīdzekli padarīt vēl ātrāku, ievērojami samazinot tieši vertikālās pacelšanās un nolaišanās laiku.

Izrādās, ASV armija savās misijās tieši helikopterus šobrīd uzskata par vienu no vājākajiem ekipējuma elementiem. Tie visneaizsargātākie ir tieši nolaižoties un paceļoties, turklāt arī lidošanas ātrums nav ne tuvu tik pietiekams, lai varētu aizbēgt no iespējamajiem apdraudējumiem no zemes.

Tieši tādēļ šā gada martā tika uzsākta programma "VTOL X-Plane", kuras galvenais mērķis ir "izdomāt helikopteru no jauna". Šim mērķim atvēlēti četri gadi, un jau šobrīd ir apskatāmi pirmie skiču uzmetumu attēli, kuri gan netiek papildus komentēti.

Lai radītu pavisam jaunus un neredzētus dizainus, programmas izstrādātāji esot norobežojušies no praktiski jebkādām citām tehnoloģijām, lai tās lieki netraucētu iztēli un neietekmētu brīvo domu gājienu. Tā kā līdz šim jau bijuši dažādi eksperimenti, tiek paredzēts, ka programmas rezultāts varētu būt kaut kas pa vidu starp fiksētu spārnu lidaparātu un helikopteru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!