Foto: AP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads ar 88,7 % saņemto balsu ir kļuvis par pilsoņu kara plosītās valsts prezidenta vēlēšanu uzvarētāju un turpinās pildīt pienākumus savu trešo prezidentūras termiņu, atsaucoties uz Damaskas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Es pasludinu Dr. Bašara Hafeza al Asada uzvaru Sīrijas Arābu Republikas prezidenta vēlēšanās ar absolūtu balsu vairākumu," televīzijas uzrunā paziņoja parlamenta spīkers Mohammads al Lahams.

Konstitucionālā tiesa pirms tam paziņoja, ka vēlēšanās piedalījās 73,47 % balstiesīgo pilsoņu. Asada divi konkurenti uz prezidenta krēslu Hasans al Nuri un Mahers Hadžars saņēmuši 4,3 un 3,2 % balsu.

Vēlēšanas notika tikai valdības kontrolētajās teritorijās, bet ne nemiernieku pārņemtajās ziemeļu un austrumu daļās.

Šīs vēlēšanas bija pirmā reize vairākās desmitgadēs, kad tajās startēja vairāk par vienu kandidātu. Vēlēšanas par "farsu" un "bezjēdzīgām" nodēvējusi gan Sīrijas opozīcija, gan tās Rietumu sabiedrotie.

Sīrijā jau trīs gadus plosās pilsoņu karš, kurā ir desmitiem tūkstoši bojāgājušo un miljoniem bēgļu. Nemiernieki vēlas Asada autoritatīvā režīma gāšanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!