Foto: AFP/Scanpix
Līdz ar pieaugošajiem karadarbības apmēriem Irākas ziemeļos un radikālo islāmistu straujo valsts lielāko ziemeļu pilsētu pārņemšanu savā kontrolē, daudzi tūkstoši irākiešu pēc vairāku gadu relatīva miera atkal devušies bēgļu gaitās, vēsta "Reuters".

Bēgļu skaits ar katru dienu strauji pieaug, ko pastiprinājušas gan bailes no sunnītu radikāļiem, kuri šajā nedēļas nogalē paziņoja, ka nogalinājuši jau 1700 Irākas armijas karavīru, gan no iespējamajiem ASV bezpilota lidmašīnu uzlidojumiem islāmistu pozīcijām.

"Delfi" jau vēstīja, ka islāmistu radikāļu grupējums "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS/ISIL) ir pārņēmis vairākas Irākas pilsētas un piedraudējis turpināt virzību uz galvaspilsētu Bagdādi.

Irākas varasiestādes vēlas saņemt atbalstu no ASV, kas varētu būt gaisa triecieni pa nemiernieku pozīcijām. Pirmdienas intervijā Kerijs norāda, ka risinājums varētu būt bezpilota lidaparātu uzbrukumi.

Teherānas un Rietumu attiecības ir visumā saspringtas. Rietumvalstis pret Irānu ir vērsušas ekonomiskās sankcijas, lai piespiestu Teherānu atteikties no savas kodolprogrammas. Kamēr irāņi apgalvo, ka tai ir miermīlīgi mērķi, Rietumvalstis uzskata, ka tas varētu būt mēģinājums radīt kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!