Foto: AFP/Scanpix

Kara noziegumos apsūdzētā bijušā Bosnijas serbu līdera Radovana Karadžiča meita Sonja Karadžiča – Joviceviča kandidēs Bosnijas Serbu Republikas ("Republika Srpska") parlamenta vēlēšanās no kādreiz sava tēva vadītās Serbu demokrātiskās partijas (SDP), vēsta laikraksts "Turkish Weekly".

Par kara laika zvērībām tiesātā Karadžiča meita oktobrī gaidāmajās vēlēšanās izvirzīta kā kandidāte no Pales pilsētas, kas bija deviņdesmitajos gados notikušā kara serbu galvenais centrs. Karadžiča – Joviceviča norādījusi, ka viņai ir liels gods būt nominētai no Pales, kur "likti Serbu Republikas pamati".

Jaunā politiķe uzsver, ka SDP turpinās iestāties par serbu solidaritāti un "domāt serbiski".

Pales SDP vietējās padomes vadītājs Miodrags Kovacevičs skaidro, ka Karadžiča meita izvēlēta par kandidāti, pateicoties tam, ka "aizstāv savu cilvēku intereses", turklāt viņas piedalīšanās vēlēšanās "savienos saikni no 20. gadsimta deviņdesmitajiem gadiem ar šodienu".

Radovans Karadžičs pašlaik atrodas Hāgā, kur par genocīdu Srebreņicā un citām kara laika zvērībām pret ne serbu iedzīvotājiem tiek tiesāts ANO Starptautiskajā bijušās Dienvidslāvija kara noziegumu tribunālā (ICTY).

Apsūdzībā teikts, ka Karadžičs kā SDP līderis piedalījies noziegumos, kuru mērķis bija atbrīvot serbu kontrolētās teritorijas no musulmaņiem un horvātiem. Viņa meita starptautisko tribunālu ir kritizējusi kā "Rietumu intereses pārstāvošu".

Bosnija un Hercogovina kopš kara beigām sastāv no divām atsevišķām vienībām - horvātu un musulmaņu Bosnijas un Hercogovinas federācijas un Serbu Republikas ("Republika Srpska"). Katrai no tām ir sava valdība, prezidents, parlaments un policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!