Foto: AFP/Scanpix

Sīrija šonedēļ devusi militāru triecienu Irākā dislocētajiem islāmistu kaujiniekiem, raidsabiedrībai BBC ceturtdien apstiprinājis Irākas premjerministrs Nuri al Maliki.

Sīrijas armijas iznīcinātāji otrdien, 25.jūnijā, apšaudījuši kaujinieku pozīcijas netālu no pierobežā esošās El-Kaimas pilsētas. Al Maliki uzsvēris, ka, lai gan Irākas varasiestādes nav lūgušas Sīrijai uzbrukt islāmistu grupējumiem, Irāka atbalsta šo Damaskas iniciatīvu.

Tiek atgādināts, ka jūnijā islāmistu kaujinieki un viņu sabiedrotie sunnīti ieņēmuši vairākas apdzīvotas vietas valsts ziemeļos un rietumos, starp tiem arī valsts otro lielāko pilsētu Mosulu, kā arī Tikritu un vēl citas pilsētas. Islāmisti pauduši gatavību pārņemt savā kontrolē arī Irākas galvaspilsētu Bagdādi.

Šonedēļ ANO Cilvēktiesību komisija paziņojusi, ka ekstrēmistu uzbrukumos Irākā pēdējās 17 dienās bojā gājuši vismaz 1075 cilvēki, bet ievainoti - 658.

Irākas valdība lūgusi palīdzību Amerikas Savienotajām valstīm (ASV), lūdzot Vašingtonu dot militāru triecienu kaujinieku pozīcijām, bet ASV pagaidām to nav darījušas, taču nav arī izslēgušas šāda trieciena iespējamību.

ASV prezidents
Baraks Obama
paziņojis, ka
nosūtīs uz Irāku ap 300 militāros padomniekus
, kas nepastarpināti piedalīsies militārajās operācijās un palīdzēs varasiestādēm cīņā ar islāmistu kaujiniekiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!