Foto: AFP/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) uzņēmumi savām darbiniecēm reliģisku motīvu dēļ varēs neapmaksāt izdevumus par kontracepciju, nolēmusi ASV Augstākā tiesa, ziņo raidsabiedrība BBC.

Proti, jaunā ASV veselības aprūpes reforma, kuru iedzīvotāji iesaukuši par "Obamacare", paredz, ka darbiniekiem ir tiesības uz bezmaksas kontracepciju, kuru apmaksā darbavietas sniegtā veselības apdrošināšana.

Tiesā vērsās divi ģimenes uzņēmumi Oklahomas un Pensilvānijas štatos. Abi uzņēmumi reliģisku motīvu vadīti nevēlējās apmaksāt saviem darbiniekiem kontracepciju un tā dēvēto "avārijas kontracepciju". Savu nevēlēšanos tie pamatoja ar to, ka šīs metodes atsevišķas reliģijas pielīdzina abortiem.

BBC norāda, ka šis ir pirmais gadījums, kad tiesa atļāvusi komersantiem atsaukties uz reliģiju, nevis federālajiem likumiem.

ASV prezidenta Baraka Obamas veselības reforma ir tikusi daudz kritizēta.
Piemēram, cilvēki pauduši neapmierinātību ar normu, kas katram indivīdam uzliek par pienākumu iegādāties veselības apdrošināšanas polisi – tā bija būtiskākā Obamas īstenotās veselības aprūpes sistēmas reformu sastāvdaļa.

Reforma ASV sāka darboties 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!