Foto: AP/Scanpix

Saūda Arābija pie robežas ar Irāku, kurā notiek cīņas ar sunnītu nemierniekiem, izvietojusi 30 000 karavīru, jo Irākas valdības spēki savas pozīcijas esot pametuši, atstājot robežu neaizsargātu, ceturtdien vēsta Saūda Arābijas telekanāls "Al -Arabya".

Karalis Abdulla ir pavēlējis darīt visu nepieciešamo, lai aizsargātu valsti no iespējamiem "teroristu draudiem", paziņoja valsts ziņu aģentūra SPA.

Radikālo islāmistu grupējuma Irākas un Levantes Islāma valsts (ISIS/ISIL) un citi sunnītu nemiernieku grupējumi jūnijā pārņēma virkni Irākas pilsētu un ciemu. ASV apmācītā Irākas armija dažkārt vienkārši pameta ieročus un tehniku, un bēga no uzbrūkošajiem kaujiniekiem

Tikmēr Irākas amatpersonas ir noliegušas Saūda Arābijas paziņojumu, ka Bagdādei pakļautie karavīri ir pametuši pierobežu. Iekšlietu ministrijas runasvīrs Saads Maans raidsabiedrībai BBC apgalvo, ka robežsardzes spēki funkcionē normālā režīmā.

Vēstīts, ka ISIL kaujinieki, kas pagājušajā nedēļā paziņoja par "kalifāta" izveidošanu, jūnijā plašā ofensīvā ir sagrābuši plašas teritorijas piecās Irākas provincēs un nonākuši nepilnu 100 kilometru attālumā no Bagdādes.


Kaujinieku straujie panākumi notiek laikā, kad Irākā turpina pieaugt spriedze starp reliģiskajām grupām. Situāciju destabilizē arī pilsoņu karš blakus esošajā Sīrijā. Kaujinieku panākumi parāda, ka tie efektīvi var pieveikt amerikāņu apmācītos Irākas drošības spēkus.

ISIS mērķis ir plašas islāma valsts izveidošana. Agrāk šogad grupējums ieņēma Fallūdžu un daļu Ramādī. Kara plosītajā Sīrijā grupējuma rokās ir Rakas pilsēta. ISIS cīnās gan ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem, gan citiem nemiernieku grupējumiem un Irākas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!