Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas parlaments ir ratificējis vienošanos, kas paredz norakstīt 90 procentus no 35 miljardus ASV dolāru (25,5 miljardus eiro) lielā Kubas parāda Padomju Savienībai, vēsta "The Guardian".

Līgums, ko Krievija un Kuba parakstīja 2013. gada oktobrī, nobeidz 20 gadus ilgušo strīdu starp abām valstīm. Tas paredz, ka Kuba 10 gadu laikā atmaksās Krievijai 3,2 miljardus dolāru, "aizmirstot" par pārējiem 32 miljardiem dolāru.

Līgums ir ratificēts nedēļu pirms Krievijas prezidenta Vladimira Putina oficiālās vizītes Kubā, kur viņš tiksies ar Kubas prezidentu Raulu Kastro un viņa brāli, revolūcijas līderi Fidelu Kastro.

Paredzams, ka parāda norakstīšana ļaus vienoties par lieliem investīciju un tirdzniecības darījumiem starp abu lielvalstu pārstāvjiem.

Krievijas Domes sēdes laikā deputāte, bijusī kosmonaute Valentīna Tereškova atbalstīja parāda atcelšanas lēmumu, atgādinot, ka pēc 1986. gada Černobiļas katastrofas Kuba sniedza medicīnisko atbalstu 40 000 padomju bērniem.

Taču šim lēmumam nepiekrita Liberāldemokrātiskās partijas deputāts Antons Iščenko, kurš norādīja, ka, norakstot parādus "brālīgām valstīm", tiek aizmirsts par iedzīvotājiem pašu valstī. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!