Foto: Reuters/Scanpix

Iedzīvotāju skaits Sīrijas pilsoņkara relatīvi maz skartajās Vidusjūras piekrastes provincēs bēgļu pieplūduma rezultātā palielinājies par 50%, piektdien pavēstīja Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC).

"Kopš konflikta sākuma Latākijā un Tartūsā ir ieradies vairāk nekā miljons cilvēku, vietējo iedzīvotāju skaitu palielinot par 50%," teikts ICRC paziņojumā.

ICRC ūdens inženieris Patriks Luisjērs brīdināja par bēgļu pieplūduma ietekmi, kas rada sarežģījumus kā bēgļiem, tā vietējiem iedzīvotājiem.

"Vietējie resursi ir smagi pārslogoti, un varasiestādes cenšas tikt galā ar pašu pēdējo ģimeņu pieplūdumu, kas bēg no Alepo, kā arī citiem apvidiem, kurus tieši skar vardarbība," viņš sacīja.

Vairums bēgļu Vidusjūras piekrastes provincēs dzīvo pagaidu mājokļos.

"Daudzas ģimenes šeit ierodas, līdzi ņemot ļoti maz, un sadzīves apstākļi vairumā patversmju ir sarežģīti," sacīja Luisjērs.

Piekrastes rajoni ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada ģimenes dzimtais novads. Vairums iedzīvotāju tur ir alavīti - šiītu islāma novirziens, kuram pieder arī prezidenta dzimta.

Ja lielākajā daļā Sīrijas teju ik dienas noris kaujas, dažos apvidos saglabājas relatīvs miers. To vidū ir arī Latākijas un Tartūsas provinces.

ICRC piekrastes reģionos izdala pārtiku, segas, matračus, pārtikas pagatavošanas un higiēnas komplektus, apliecināja organizācijas pārstāvji.

Jūnijā ICRC un Sīrijas arābu Sarkanais Pusmēness Latākijas un Tartūsas provinces sniedza palīdzību 160 000 bēgļu.

Sīrijas pilsoņkarš sākās 2011.gada martā. Kopš janvāra sīvas kaujas notiek ne tikai režīma un nemiernieku starpā, bet arī starp džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un pārējiem nemiernieku grupējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!