Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas varasiestādes paziņojušas, ka sākot ar pirmdienu katru nakti slēgs valsts robežu ar Kolumbiju, lai mēģinātu apturēt plašo pārtikas preču un degvielas kontrabandu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tonnām Venecuēlā ražoto preču, ko subsidējusi valdība, tiek izvestas uz Kolumbiju un tur pārdotas par krietni lielāku cenu, norāda valdība. Ikdienā nepieciešamo preču trūkums rietumu pierobežas reģionos šogad izraisījis pret valdību vērstus protestus.

Robežas slēgšana ir saskaņota ar Kolumbijas pusi. 2200 kilometrus garo abu valstu robežu slēgs katru vakaru no 22:00 līdz 5:00 rītā. Kravas automašīnas un furgoni uz Kolumbiju nedrīkstēs izbraukt jau no sešiem vakarā.

Kontrabanda no Venecuēlas nav izdevīga arī Kolumbijai, kura zaudē nodokļus un kuras uzņēmēji sūdzas par negodīgu konkurenci. Ar kontrabandas peļņu bieži tiek finansētas narkotirgoņu bandas un kreisā spārna nemiernieku kustība.

Šogad Venecuēlas tiesībsargājošās iestādes jau konfiscējušas 21 000 tonnu pārtikas un 40 miljonus litru degvielas, kas kontrabandā vesta uz Kolumbiju.

Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro kresi orientētā valdība subsidē degvielu un daudzas pārtikas pamatpreces, piemēram, pienu, rīsus un makaronus, ko tirgo par valdības noteiktu cenu. Tomēr līdz pat 40 % Venecuēlā ražoto pārtikas preču nonākot robežas otrā pusē.

Pamatpreču trūkums, pieaugošā inflācija un plaukstošā noziedzība noveda pie tā, ka tūkstošiem Venecuēlas rietumu štatu iedzīvotāji janvārī izgāja ielās. Protesti drīz izplatījās pa visu valsti.

Opozīcija pie valsts ekonomiskās krīzes vaino pirms 15 gadiem Ugo Čavesa iesākto sociālisma politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!