Foto: LETA

Doņeckas un Luhanskas apgabalu augstāko izglītības iestāžu studentiem karadarbības dēļ var nākties izlaist mācību gadu, jo valdība vēl nav lēmusi par situācijas risinājumu, vēsta "Korrespondent".

"Šodien jau ir 27. datums, līdz mācību gada sākumam nav palicis daudz, taču pagaidām ne no Izglītības ministrijas, ne no valdības neesam saņēmuši lēmumu par to, kā rīkoties studentiem Ukrainas austrumu daļā, kur karadarbības dēļ ir slēgtas augstākās izglītības iestādes," norādījis pilsoniskās iniciatīvas "Studentu aizsardzība" koordinators Andrejs Černihs.

Viņš piebildis, ka iepriekš Ukrainas Izglītības un zinātnes ministrija piedāvāja iniciatīvu, saskaņā ar kuru Donbasa studenti var kļūt par brīvklausītājiem citās Ukrainas universitātēs uz vienu semestri , bet, atkarībā no situācijas, arī līdz vienam gadam. Šajā gadījumā, atgriežoties savā universitātē, iegūtie vērtējumi tiktu ieskaitīti.

Taču Černihs norādījis, ka iniciatīva pastāv tikai vārdos, un studenti joprojām nav saņēmuši detalizētāku informāciju vai oficiālu dokumentu par iniciatīvas realizāciju. 

Pēc esošās situācijas, katrā universitātē ir kvotas līdz pieciem studentiem, kas var piedalīties brīvklausītāja lomā, taču jāņem vērā, ka Donbasā studē ap 150 000 jauniešu, kas nozīmē, ka visiem vietas nepietiks.

Gadījumā, ja kvotu jautājums tiktu atrisināts, Černihs atzīmējis, ka trūkst palīdzības arī sadzīves jomā, jo studentiem būs jātiek galā ar izmaksām, nodrošinot sevi ar dzīvesvietu, pārtiku un citām nepieciešamības precēm. Tie, kas nespēs izbraukt no reģiona vai pietrūks naudas, "zaudēs pusgadu vai gadu mācībās," sacījis Černihs.

Tikmēr Kijevas medicīnas universitāte paziņojusi, ka ārvalstu studentu pārcelšana no Donbasa mācību iestādēm izmaksās 1600 ASV dolāru. Kāds trešā kursa ārvalstu students, kurš studējis Doņeckas medicīnas universitātē, norādījis, ka bez pārcelšanas maksas jābūt gatavam piemaksāt 3300 dolārus gadā par studijām un 900 dolārus par kopmītni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!