Foto: AFP/Scanpix
Vācijas kanclere Angela Merkele nakts telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pieprasījusi paskaidrojumus tam, kāpēc krievu karaspēks atrodas Ukrainas teritorijā, ceturtdien, 28.augustā, vēsta britu raidsabiedrība BBC. Ukrainas armijas komandieris iepriekš paziņoja, ka  valsts  austrumos Doņeckas apgabala Novoazovskas pilsētu ieņēmis Krievijas karaspēks.

Krievijas prezidenta oficiālajā mājaslapā teikts, ka šāda saruna naktī uz ceturtdienu abu valsts vadītāju starpā notikusi, taču par pieprasītajiem Merkeles paskaidrojumiem nekas nav teikts, norāda BBC.

"Ir nepieciešami paskaidrojumi par ziņām, kas pienāk no Ukrainas, ka tās teritorijā ienāk Krievijas karaspēks," Merkeles sarunu ar Putinu atstāstījis kancleres preses pārstāvis. Viņš uzsvēris, ka "Krievija nes atbildību par Ukrainas konflikta atrisinājumu un tai ir jāievēro abu valstu robežas".

Savukārt Putina pārstāvji teikuši, ka abu valstu vadātāji pārrunājuši nepieciešamību risināt Ukrainas konfliktu. "Putins un Merkele apspriedās par nepieciešamību ātrāk izbeigt asinsizliešanu Ukrainas austrumos. Kā arī Krievijas prezidents paziņoja par nodomu nosūtīt jaunu humanitārās palīdzības kravu uz Luganskas un Doņeckas apgabaliem," teikts Krievijas paziņojumā par telefonsarunu.

Tikmēr Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis: "Tagad mēs acīmredzami novērojam militāro konfrontāciju starp Krievijas un Ukrainas armiju. Tam ir konkrēts apzīmējums".

ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki, reaģējot uz ziņām par Krievijas karaspēka klātbūtni Ukrainā, sacījusi, ka šādi uzbrukumi liecina, ka patlaban Austrumukrainā notiek Krievijas vadīts pretuzbrukums.

"Iegaumējiet šo dienu - 27.augustu. Šajā dienā sākās atklāta Krievijas agresija Ukrainas teritorijā. Tā ir patiesība, ka šī agresija notiek jau ilgāku laiku, tā sākas ar Krimu, bet tagad ir skaidrs, ka Krimas scenārijs atkārtojas arī citur Ukrainā," sociālajā vietnē "Facebook" ierakstījis Eiropas komisijas spīkers Kijevā, čehu diplomāts Dāvids Stuļiks.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Ukrainas karaspēks jau notvēra desmit Krievijas armijas karavīrus, kuri bija šķērsojuši valsts robežu. Krievija gan skaidroja, ka tas noticis nejauši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!