Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas, Latvijas un Igaunijas neatkarības atjaunošanas deklarāciju parakstītāji ASV vēstniecībā Igaunijā iesnieguši vēstuli ASV prezidentam Barakam Obamam, kurā aicina prezidentu nodrošināt pastāvīgu NATO valstu karaspēka klātbūtni Baltijas teritorijā.

"No tā ir atkarīga visas Eiropas drošība un brīvība," teikts vēstulē.

"Pagājuši divdesmitpieci gadi, kopš trīs Baltijas tautas sadevās rokās, lai demonstrētu apņēmību panākt savu valstu neatkarību un ticību, ka vēsturisko netaisnību iespējams izlabot ar nevardarbīgiem līdzekļiem," atgādina bijušie depitāti.

Viņi norāda, ka sešsimt kilometrus garā cilvēku ķēde, kurā rokās sadevās ap diviem miljoniem cilvēku, izpelnījās visas pasaules ievērību un joprojām tiek uzskatīta par vienu no iespaidīgākajām vēstures epizodēm Centrālās un Austrumeiropas ceļā uz atbrīvošanos no komunisma.

"Taču tagad, kad mūsu valstis atzīmē šī mūsu vēstures lepnuma brīža 25. gadskārtu, mūsu tautas pārņem sāpīga apziņa, ka tie principi, kas ir ne tikai demokrātiskas sabiedrības, bet arī taisnīgas starptautiskās kārtības stūrakmeņi, tiek pakļauti vardarbīgiem uzbrukumiem tepat mūsu kontinentā, Eiropā," teikts vēstulē. "Netālu no mūsu robežām ir okupētas teritorijas suverēnā valstī Ukrainā, notiek uzbrukumi tās bruņotajiem spēkiem un tiek nogalināti tās mierīgie iedzīvotāji."

Deputāti uzskata, ka tas notiek tādēļ, ka Ukraina pastāv uz savām tiesībām iet to pašu taku, kuru Baltijas valstis iezīmēja "Baltijas ceļā", bet pasaules sabiedrība klusējot noskatās, kā Krievija pārkāpj starptautiskās vienošanās. "Šis konflikts skar mūs visus, jo Krievijas agresija pret Ukrainu ir drauds ne tikai šai valstij vien," uzskata bijušie deputāti.

Viņi norāda: Ja tā netiks apturēta, Krievijas revanšisms apdraudēs mieru un labklājību visā Eiropā, jo tās mērķis ir atgūt kādreiz Padomju Savienības pārvaldībā bijušās teritorijas un ietekmes sfēras."

Vēstules parakstītāji pauž cerību, ka Obama ieturēs skaidru stāju, aizstāvot brīvas Eiropas vīziju.

"Apņēmība tagad aizstāvēt Baltijas valstis ir apņēmība ne tikai nodrošināt mūsu savstarpējo drošību, bet arī apliecinājums ticībai, ka mūsu kopējie brīvības, taisnīguma un pašnoteikšanās principi galarezultātā uzveiks apspiešanu un vardarbību," norādīts Obamam adresētajā vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!