Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas parlamenta augšpalātas spīkere Valentīna Matvijenko uzskata, ka jaunām Rietumu sankcijām nav pamata un, viņasprāt, Krievija nevar uz tām neatbildēt, taču tas jāizdara maksimāli nosvērti, vēsta "ITAR-TASS".

"Ar neizpratni un dziļu nožēlu saņēmu informāciju par jaunu sankciju virkni pret Krieviju. Tie nav draudzīgi soļi, un rodas iespaids, ka tam absolūti nav nekāda pamatojuma. Beidzot sākušas pamiera darbības, pārrunas par situācijas regulēšanu, un galvenais – pārstājuši iet bojā cilvēki," sacījusi žurnālistiem Matvijenko.

Pēc viņas vārdiem, runāt sankciju valodā ir kontrproduktīvi. "Taču Krievija to nevar atstāt bez atbildes. Mūsu reakcijai jābūt mierīgai un nosvērtai," piebildusi spīkere.

Matvijenko norādījusi, ka citas valstis "nesīs ne mazākus zaudējumus no sankcijām nekā Krievija", taču Krievijai ir "spēcīgs potenciāls', lai pārvarētu negatīvu iedarbību.

"Krievija darīs visu, lai trauslais pamiers Ukrainā saglabātos, un, nedod Dievs, neatjaunotos karadarbība. Krieviju novājināt ekonomiski un politiski neizdosies. Mēs esam gatavi turpināt sadarbību ar visām valstīm. Ceru, ka situācija nav uz ilgu laiku, un antikrieviskā histērija drīzumā beigsies," atzīmējusi Matvijenko.

Jau vēstīts, ka piektdien spēkā stājušās Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju, kas vērstas pret konkrētiem Krievijas ekonomikas sektoriem banku, enerģētikas, aizsardzības un finanšu jomā. Sankciju melnajā sarakstā iekļauti Krievijas lielākie enerģētikas uzņēmumi - "Gazprom" koncerna kompānija "Gazprom Neft" , "Rosneft un "Transneft". Tāpat sankciju sarakstā iekļautas arī vairākas bankas, kurām būs liegta finanšu kapitāla pieeja ES tirgū - "Sberbank", VTB, "Gazprombank", VEB un "Rosselkhozbank".

Arī ASV piektdien ieviesušas tālākas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā. Tāpat kā Eiropas Savienība, ASV vērsusies pret virkni enerģētikas uzņēmumu un bankām, tostarp Krievijas lielāko banku "Sberbank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!