Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkorejas varasiestādes demilitarizētajā zonā aizturējušas ASV pilsoni, kurš mēģinājis pārpeldēt pāri robežupei uz Ziemeļkoreju, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Dienvidkorejas robežsargu patruļa 20 līdz 30 gadus veco vīrieti atradusi guļam Hanganas upes dienvidu krastā, avots valdībā informējis Dienvidkorejas ziņu aģentūru "Yonhap". Vīrietis izmeklētājiem atklājis, ka vēlējies tikties ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu.

Amerikāņa arests noticis laikā, kad Ziemeļkorejā pirms dažām dienām ar sešiem gadiem darba nometnē notiesāts amerikāņu tūrists, kurš pēc ierašanās totalitārajā valstī saplēsis savu tūrista vīzu un pieprasījis patvērumu. Kopumā Ziemeļkorejas apcietinājumā pašlaik atrodas trīs ASV pilsoņi.

Mēģinājumi šķērsot upi labi apsargātajā demilitarizētajā zonā uz abu valstu robežas notiek reti un tie ir ļoti bīstami. Septembrī robežsargi nošāva dienvidkorejieti, kurš mēģināja pārpeldēt uz Ziemeļkoreju, norāda BBC.

1996. gadā 26 gadus vecs amerikānis, būdams apreibinājies, šķērsoja Jaludzjanas upi uz Ķīnas robežas ar Ziemeļkoreju. Izolētajā valstī viņu aizturēja aizdomās par spiegošanu, bet pēc sarunām ar ASV vīrietis pēc trīs mēnešiem tika atbrīvots, informē raidsabiedrība.

Smagi nocietinātā abu naidīgo valstu robeža nav bijis šķērslis Ziemeļkorejas specvienības karavīriem, kuri 1968. gadā nepamanīti to šķērsoja ar mērķi nogalināt Dienvidkorejas prezidentu. Vairāk par to var lasīt šeit.

Dienvidkorejā, kura ar Ziemeļkoreju formāli atrodas kara stāvoklī kopš 1950. - 1953. gada kara, robežas šķērsošana un došanās uz Ziemeļkoreju nav likumīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!