Foto: Reuters/Scanpix

Svinīgā ceremonija Kabulā pirmdien prezidenta zvērestu nodevis Afganistānas jaunais līderis Ašrafs Gani, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gani nodevis zvērestu ceremonijā, ko apmeklēja aptuveni 100 augtas amatpersonas.

Tas notiek pēc pusgadu ilgiem strīdiem par vēlēšanu laikā notikušu krāpšanos un balsu pārskaitīšanas. Ar ASV starpniecību panāktā vienošanās paredz, ka Gani kļūst par prezidentu, bet viņa konkurents cīņā par prezidenta krēslu – Abdulla Abdulla – ieņems amatu "ar premjerministra pilnvarām".

Savā pirmajā runā prezidenta amatā Gani solīja reformas, attīstību, cīņu pret korupciju, tiesu sistēmas sakārtošanu un nabadzības izskaušanu.

Tomēr viņš labi apzinās, ka tas nav iespējams bez drošības, skaidro BBC, norādot, ka grupējums "Taliban" šogad rīko nozīmīgākos uzbrukumus kopš viņu režīma gāšanas starptautiskā operācijā 2001. gadā.

Gani nomaina līdzšinējo Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju, kurš amatā atradās kopš 2001. gada.

Pirms prezidenta svinīgā zvēresta nodošanas Afganistānas galvaspilsētā Kabulā pastiprināti drošības pasākumi, uz ielām redzami vien daži cilvēki un veikali ir slēgti, raksturo BBC korespondents.


Sagaidāms, ka pirmā lieta, ko izdarīs jaunā valdība, būs līguma parakstīšana par ASV karavīru palikšanu valstī pēc 2014. gada beigām, ko nevēlējās Karzajs, norāda BBC.

Novērotāji jau ilgāku laiku izsaka bažas, vai Afganistānas valdība spēs nodrošināt valstī kārtību un aizsardzību pret "Taliban" uzbrukumiem, kad starptautiskās koalīcijas karavīri būs pilnībā pametuši valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!