Foto: AFP/Scanpix

Vismaz 29 karavīri ceturtdien gājušu bojā sadursmēs un divos sprādzienos Lībijas austrumu pilsētā Bengāzī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vēl aptuveni 60 karavīri vardarbībā pie pilsētas lidostas ievainoti, informē mediķi un militārie avoti. Speciālie armijas spēki bijušā Muamara Kadafi laika ģenerāļa Kaliha Haftara vadībā cīnās ar islāmistu grupējumiem, kas kontrolē lielāko daļu pilsētas.

Lībijā kopš Kadafi gāšanas 2011. gadā notiek cīņa starp konkurējošiem bruņotajiem grupējumiem, centrālās valdības vara ir vāja.

Kaujinieki pēdējā laikā jau ir ieņēmuši Bengāzī tuvākās apkārtnes armijas bāzes, bet lidosta ir viens no retajiem objektiem, kas vēl palicis ģenerāļa Kaliha Haftara vadīto spēku kontrolē. Ceturtdien notikušās sadursmes un mīnētu automašīnu sprādzieni bijuši vērsti pret kontrolpunktiem lidostas apkārtnē.

Haftara spēki veikuši gaisa triecienus, lai novērstu lidostas krišanu pretinieku rokās, no militārie avotiem uzzināja aģentūra AP. Ģenerāļa spēki ir daļa no Bengāzī Revolucionārās padomes, kas augustā pārņēma kontroli pār pilsētu.

Ģenerālis Haftars bija Lībijas armijas komandieris līdz 1987. gadam, kad viņu no amata atbrīvoja. 2011. gadā viņš iesaistījās revolūcijā pret Kadafi režīmu.

Vairāk nekā trīs gadus pēc Kadafi gāšanas Lībijas policija un armija nespēj kontrolēt situāciju valstī un stāties pretī kaujinieku grupējumiem, skaidro BBC. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!